Родна равноправност и унапређење положаја жена важнији од политичких разлика

Потпредседница Владе Републике Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је подршка предлогу да на листама за републичке и локалне изборе буде 40 одсто жена важан корак за веће учешће и јачање утицаја жена у политичком животу у Србији.

 

“Србија је и сада у Европи, према Индексу родне равноправности, препозната по добрим резултатима у укључивању жена у политички живот, а жене обављају и неке од најодговорнијих државних функција, укључујући функције председнице Владе, председнице Народне скупштине, гувернерке Народне банке Србије, потпредседнице Владе и министарки”, каже Михајловићева.

 

Она је нагласила да прихватање иницијативе посланице Гордане Чомић да се измене одредбе Закона о избору народних посланика и Закона о локалним изборима представља још један важан корак у освајању већег простора за жене у политици, не само у смислу броја посланица и одборница, већ и њиховог већег утицаја у институцијама у којима се доносе најважније одлуке које утичу на живот грађанки и грађана Србије.

 

“Борба за освајање веће родне равноправности је питање које треба да уједињује политичке актере без обзира на друге политичке разлике. Подршка председника Србије Александра Вучића овом предлогу показује колико је област родне равноправности важна за будућност Србије. Драго ми је да смо на овом примеру, прихватањем иницијативе која долази од представника опозиције у парламенту, показали смо да је могуће оставити те разлике по страни и подржати решења која представљају заједнички интерес, јер ће допринети бољем положају жена у нашем друштву”, додаје Михајловићева.

РИНА

07.02.2020.


Fotografije