Чачанска хладњача претворена у две фабрике

Чачак – Хадњача у Чачку, некад највећа у СФРЈ, која је 2012. пала у стечај, биће ових дана претворена у две фабрике. „Алфако инжењеринг” ће ту са својих 80 радника производити опрему за вентилацију, климатизацију и грејање, а „Етитекс” са 45 запослених радити штампу на папиру и текстилу. Тако ће оживети огроман пословни простор од 10.460 квадрата, на само километар и по од средишта овог града.
Како је дошло до ове необичне комбинације, за агенцију РИНА објашњава инжењер Драган Јовић (66), оснивач и власник „Алфака”:
„Ми смо имали свој пословни простор на кружном путу, у кругу `Ивека`, а `Етитекс` поседује фабрику у Љубићу док је управа у граду. И ми и они суочили смо се са великим потребама за повећањем пословног простора и од Миленка Костића, власника `Ауто Чачка`, смо купили хладњачу и поделили је на петине: три нама, две `Етитексу`, чији је оснивач и директор мој пријатељ Александар Милојевић.”
Костић је, иначе, у посед предузећа „Хладњача” АД Чачак дошао као поверилац, купивши ту непокретност.


„Ја сам Костићу уступио свој простор у `Ивеку` од 2.150 квадрата и остала је разлика од 375.000 евра према њему. Део смо већ отплатили али је он, на изузетно коректан начин, омогућио да остатак исплатимо кроз компензације или радове у његовим фирмама, без икаквих условљавања. Рекао је: платите кад будете могли” истиче Јовић.
Овај инжењер истиче да је „Алфако” недавно купио нову опрему у Немачкој, Енглеској и Италији и део је већ монтиран у хладњачи. Ту су се већ уселиле лимарска, браварска и електрорадионица „Алфака”, а опрема се и простор за конструкторе јер предузеће има 13 инжењера, рачунајући двојицу његових синова, Михаила и Марка.


„Недавно смо уговорили производњу опреме за вентилацију у `Фолксавагену` у Немачкој и `Сименс` у Крагујевцу, и ускоро почињемо производњу топлотних пумпи и комора за климатизацију. У читавом простору извешћемо подно грејање топлотним пумпама пошто хладњача има свој бунар који даје шест литара у секунди, па ће нам грејање бити пет пута јевтиније него електричним пећима, а имамо и трафо станицу од два мегавата.


Капацитет ове хладњаче, подигнуте 1959. године, био је 12.000 тона. Новијих година простор је углавном издаван закупцима који су ту држали воће и поврће, пецива, рибу и месо, али је октобра 2012, пошто је тадашњи власник имао проблема са плаћањем, први пут искључена струја. И појавила се опасност да из расхладног система почне да цури амонијак, којег је било десет тона.
„Амонијак са расхладном опремом продали смо за 100.000 евра купцу из Београда, исекли и продали 150 тона гвожђа и разних цеви, а остало нам је још расхладних уређаја за око 50.000 евра. Кад се све сабере, квадрат овде у хладњачи коштаће нас 80 евра” - наводи Јовић.


Он је наумио да мали део огромне зграде претвори у стамбени простор за своје раднике, јер сада изнајмљује станове у Чачку за четворицу мајстора, двојицу из Ивањице и по једног из Прањана и Вишеграда.

 

Регионална информативна новинска агенција РИНА

 

20.12.2018.


Fotografije