Хасим из Сјенице крв дао чак 156 пута: Спасио на десетине живота пружајући задњу сламку спаса

Сјеница - Бивши рудар, Хасим Богућанин (64) из Сјенице, рекордер је у добровољном давању крви. Он је на столицу за вађење сео чак 156 пута, тако да данас око 60 литара његове крви тече венама бројних грађана свих вероисповести.

"Прве капи крви дао сам са 18 година другу из војске јер је био повређен. Од тада свака три месеца ја дајем крв која не зна за границе и не познаје разлике", прича овај хумани човек и присећа се једне ситуације која се десила ратних деведесетих.

"Био сам у ужичкој болници и приметио да две девојчице плачу, кад сам их упитао зашто, одговориле су да им се тата оперише, а да немају довољно крви. Ја сам се одмах понудио, али чуо сам да су сестре рекле - он је муслиман. Питао сам да ли је то неки проблем, оне су одмах рекле да не и да су због ратне ситуације тако одреаговале у први мах", каже Хасим.

Спасио је на десетине живота, а неретко се и сам одазивао тамо где је видео да је помоћ неопходна. Својим аутомобилом прелазио је стотине километара дуж целе бивше Југославије како би нејакима пружио задњу сламку спаса. За скоро пола века, захваљујући свом добром срцу, стекао је много пријатеља.

"У који год град да одем увек имам са неким да се сретнем и попијем кафу. Пресрећан сам што и у мојој Сјеници сада видим децу чијим мајкама сам давао крв кад су се порађале. И срећан сам што сам био у прилици да помогнем њима, али и другим мојим комшијама", прича Хасим.

Овај Сјеничанин формирао је и Добровољно удружење даваоца крви које већ броји 127 хуманих чланова за које не постоје препреке и помажу свима којима је потребно.

"Љубав према добровољном давању крви пренео сам и на сина, који је већ дао крв 56 пута и ако тако настави премашиће и мене" , поносно прича Хасим и додаје да се након сваког давања осећа боље и свежије, тако да причама о малаксалости свакако нема места.

Како каже, планира да даје крв све док му закон то дозваљава, а то је још година дана - до шездесетпетог лета. У данашње време кад је потреба за крвљу на дневном нивоу изузетно велика, да су сви као Хасим из Сјенице, питање је где би нам био крај.

РИНА 

 

 

09.02.2020.


Fotografije