Балканско умрежавање – ефикасан пут ка повезивању са јединственим тржиштем ЕУ

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је Влада Србије истрајна у спровођењу активности у приоритетним областима дигитализације, са акцентом на реформи државне управе, образовања и наставка успешних економских реформи у складу са европским демократским начелима.

 

На другом Солунском регионалном форуму, који је одржан од 7. до 9. фебруара, у Солуну, Република Грчка, Матић је говорећи на отварању сесије на тему „Балканс 4.0: гроwинг дигитал тогетхер“ („Балкан 4.0: заједнички дигитални развој“), истакла да посебну пажњу Република Србија посвећује балканском умрежавању као природном и ефикасном путу ка постизању заједничког просперитета економија у региону и повезивању са јединственим тржиштем Европске Уније.

 

„Нашу заједничку будућност – будућност регије Западног Балкана и Републике Грчке видимо у дигиталној умрежености, у јединственом дигиталном тржишту Балкана. У оквиру Дигиталне агенде за Западни Балкан, процеса придруживања Европској Унији, као и у оквиру сарадње са Републиком Грчком, сматрамо да управо технологија може да буде средство бржег раста на оперативном плану, без обзира на отворена политичка питања“, истакла је Матић.

Она је истакла на значајне резултате који су постигнути у оквиру Дигиталне агенде за Западни Балкан, између осталог и на потписивање споразума о снижењу цена роминга на другом Дигиталном самиту у Београду прошле године и изразила оптимистичка очекивања од наредног Дигиталног самита Западног Балкана, који ће бити одржан у априлу у Тирани.

 

10.02.2020.


Fotografije