Иницијатива за регионални споразум о подели одузете имовине

Дирекција за управљање одузетом имовином представило је данас иницијативу за закључивање регионалног споразума о подели одузете имовине проистекле из кривичног дела, у циљу унапређења борбе против корупције и организованог криминала у југоисточној Европи.

 

На састанку у Београду, који је Министарство правде - Дирекција за управљање одузетом имовином организовало у сарадњи са Регионалном анти-корупцијском иницијативом (RAI), представљен је радни текст споразума.

 

Циљ иницијативе је унапређење правног основа за борбу против корупције и организованог криминала, боља координација органа за управљање одузетом имовином, тужилаштава и судија, као и усклађивање са стандардима УН и ЕУ у овој области.

 

Иницијатива треба да омогући надлежним органима поделу одузете имовине између државе где је поступак спроведен и државе порекла осуђеног лица, а упућена је Црној Гори, Босни и Херцеговини и Републици Српској. Предвиђена је могућност да се и остале земље региона прикључе овој иницијативи.

 

Предложени споразум, поред осталог, треба да прецизира појединости које су у вези са одузетом имовином, повраћајем културних добара и биткоина и бројна друга питања.

 

Иницијативу подржава пројекат „Јачање борбе против корупције у југоисточној Европи кроз унапређење мера одузимања имовине”, који финансира Влада Велике Британије.

РИНА

11.02.2020.


Fotografije