Све бољи привредни амбијент за италијанске компаније у Србији

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић захвалила је у данашњем разговору са министром спољних послова Републике Италије Луиђи Ди Мајом на континуираној подршци евроинтеграцијама Србије и упорном залагању на агенди проширења у оквиру Европске уније.

Чињеница да италијанске компаније у Србији запошљавају 26.000 радника, сведочи да је Италија један од наших највећих инвеститора и најзначајнијих економских партнера, навела је председница владе, изражавајући уверење да ће ова сарадња у будућности бити још чвршћа.

Премијерка Брнабић је истакла да очекује да ће ускоро бити одржана и четврта заједничка седница двеју влада, на којој би могла бити размотрена сарадња у оквиру иновација и стартап предузетништва, науке и истраживачких делатности.

Шеф италијанске дипломатије оценио је да између две државе и народа постоји посебна веза и да је, према томе, природна подршка Италије по многим питањима и стратешко партнерство наших земаља.

Истичући да се налазимо у периоду када се обележава десет година стратешког партнерства, Де Мајо је похвалио изузетан напредак Србије у реформским процесима, пре свега у области економије, о чему сведоче и италијански инвеститори који раде на нашем тржишту. Он је истакао да Италија подржава европски пут Србије, како због постигнутих резултата у спроведеним реформама, тако и због чињенице да Србија представља важан фактор стабилности у региону Западног Балкана.

Када је реч о сарадњи у области иновација, он је објаснио да је италијанска влада основала програм који се бави међународном сарадњом и партнерствима у области иновација и да би сарадња са Србијом била од обостраног интереса. Акценат у будућем периоду, треба ставити управо на улагања у нашој регији у иновације, дигитализацију и нове технологије и младе људе који се баве овом облашћу, истакао је Де Мајо.

РИНА

Председница владе и министар спољних послова Италије разговарали су и о могућностима одржавања привредног форума који би обухватио и сарадњу на пољу иновација.

Шеф италијанске дипломатије пренео је подршку Италије за наставак дијалога Београда и Приштине и оценио да је у проналажењу решења неопходна већа подршка и посредовање Европске уније.

Председница владе захвалила је Италији на присуству италијанских војника у Мисији КФОР-а, која, како је објаснила има велики значај за безбедност и сигурност Срба и свих грађана који живе на Косову и Метохији, али и за очување наших верских објеката.

РИНА

11.02.2020.


Fotografije