Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·     Eksplozija kod Zvečana, niko nije povredjen: Policija na licu mesta     ·     Vraćali se s planinarenja, pa autom sleteli u provaliju kod Splita     ·     Dan visokih zvanica sutra na vežbi Vojske Srbije "Vihor 2024“ na "Pešteru"     ·     Odmah zatvor: Mladić iz Rožaja osuđen na 15 dana robije, odbio da se podvrgne testiranju na drogu dok je upravljalo vozilom     ·     Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove (FOTO)     ·     Od 1. maja gas jeftiniji za industrijske potrošače za oko 15 odsto     ·    


Autor: RINA.rs


На пршуту мирише цело село: Мачкат домаћин најбољим произвођачима


Чајетина - Овогодишња Пршутијада у Мачкату биће одржана од 14. до 16. фебруара у црквеној порти и јубиларно 20. одржавање сајма сувомеснатих производа је прилика за подсећање како је ова манифестација почела.

Златиборска Пршутијада датира од 2001. године када је у црквеном дому у Мачкату одржана изложба на првом Сајму ужичке пршуте како је тада манифестација названа, да би касније добила садашњи популарни назив.

Сама идеја тада, 2001. године, која важи и сада је проистекла из локалне заједнице, из самог Мачката и околних села у којима има произвођача традиционалних сувомеснатих производа, а та идеја јесте да се презентује управо овај традиционални производ који се производи на јако уском подручју, територијално посматрано, вековима уназад. Са друге стране, идеја је и да се ојачају и друге гране, пољопривреда и сточарство“, каже Миљко Радишић из Екоаграра.

У центру Златибора биће постављена изложба која приказује историјат Пршутијаде, као позив гостима да посете Мачкат. Током претходних 20 година ова манифестација је добила карактер националног бренда с обзиром да је посећују људи из целе Србије, и све више из суседних република и из иностранства.

Ако се узме у обзир да је прва Пршутијада организована у црквеном дому са свега неколико произвођача, оно што се свакако мења је број локалних произвођача који учествују на манифестацији, тако да он сваке године расте, све их је више како манифестација одмиче. Посматрано са аспекта излагача, Пршутијада јесте локалног карактера, јер локални произвођачи излажу своје производе, нема других производа на манифестацији, ако причамо само о сувомеснатим производима", истиче Радишић.

На 20. Пршутијади учествоваће 21 произвођач од 14. фебруара када ће бити проглашени победници, до 16. фебруара када је затварање и додела робних награда за посетице, а очекује се да ће их и ове године бити око 10 хиљада.

РИНА


11.02.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO