Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo veći srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·     Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·    


Autor: RINA.rs


Србија постаје здраво пословно окружење: Створени услови за финансијски раст


Министарство финансија имало је најистакнутију улогу у остваривању препорука из Сиве књиге Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД), оцењено је данас на представљању тог документа којим се дају предлози Влади Србије шта да учини у наредном периоду како би унапредила пословно окружење.

Препоруке је Министарство финансија спровело током прошле године у сарадњи са Пореском управом и Канцеларијом за ИТ и е-Управом.

Како је истакнуто, у потпуности су усвојене препоруке које се односе на: реформу паушалног опорезивања, аутоматизацију обрачуна и подношење пореских пријава пореза на имовину, електронске пријаве и плаћање фирмарине као и независност у раду Комисије за контролу државне помоћи.

Министар финансија Синиша Мали оценио је тим поводом да се иза оваквог успеха крију велики труд и залагање и најавио још веће активности на остваривању бољег пословног окружења. Оцењује и да је 2019. година била кључна да се покрене тајреформски точак“.

Влада а и Министарство финансија урадили су 2019. године много да се донесу неки нови закони и прописи. Напоменуо бих нови Закон о рачуноводству који је веома важан јер прописује да се од 1. јануара 2022. године не издају папирне, већ само електронске фактуре. Тиме ћемо да олакшамо пословање у Србији али враћање ПДВ-а, што је веома важно за привреду. Нема разлога да се чека, 15 или месец дана на тај повраћај него он мора да буде бржи и аутоматски“, рекао је министар у обраћању присутнима.

Он је навео да је у овом тренутку приортет Владе Србије, наћи начина, како да уз, одржавање макроекономске стабилности, привреда расте што брже, те најавио и да ће његови напори бити усмерени у том правцу. Како је нагласио намера је да се још боље ослушкују потребе привреде.

Драго ми је да смо добили признање за неколико ствари које смо урадили, али наравно ту је и велика одговорност и велика обавеза за поступање у будућности. Овде смо да слушамо, да чујемо, на који начин доносити нове мере и законе. За Министарство финансија приоритет је фискализација и Закон о фискалним касама који планирамо да усвојимо већ ове године“, рекао је Мали најављујући тако један од фокуса свог ангажовања у будућности.

Да Пореска управа постане сервис и на услузи грађанима, главни је задатак који је водио ту институцију у спровођењу реформи. С тим у вези и Пореска управа добила је бројне похвале НАЛЕД-а за дигитализацију својих сервиса али и препоруке како да унапреди још више своју комуникацију са пореским обвезницима. На то се осврнуо и министар.

Даљи наставак реформи везан је за Пореску управу али и за још неке важне реформе са којима смо кренули у протеклом периоду - наставићемо са даљим смањењем пореског оптерећења на зараде, још 2018. године смо дали то обећање. Фискални простор користимо да за по један одсто смањујемо то оптерећење сваке године и наставићем са тим. То јесте у Сивој књизи НАЛЕД-а подвучено као један од успеха који смо остварили али и обавеза је да са тим наставимо даље“, додао је Мали.

 Подсетио је и на још једну добру меру а то су пореске олакшице које је Министарство финансија, наравно, у консултацијама са другима унутар Владе и невладиним сектором, наменило младима који се тек запошљавају или се враћају из иностранства.

Он је додао и да је велики део агенде Владе посвећен младима и отварању перспектива за њихов бољи живот.

На крају, не смемо да заборавимо једну ствар, а то је да нам фискалне мере нису биле саме по себи циљ, већ нам је намера била да створимо здраво окружење у оквиру кога можемо да растемо. Сада смо у том процесу да можемо да унапређујемо пословно окружење, смањимо пореска оптерећења и да доносимо мере које су подстицајне за развој наше приврее а све у циљу да животни стандард грађана у што краћем периоду буде бољи“, закључио је Мали.

Подсећања ради НАЛЕД је у Сивој књиги коју је објавио навео и да су делимично усвојене и следеће мере: мањи порези и доприноси на зараде, електронске јавне набавке, узајамност враћања ПДВ између Србије и других земаља, краћи рок за повраћај више плаћеног ПДВ-а пореском обвезнику којио претежно врши промет робе у иностранству, као и омогућавање да се у плановима буџетских корисника приказују и мере и активности за које у моменту усвајања нису обезбеђена средства.

НАЛЕД-ова Сива књига сваке године доноси 100 кључних препорука за смањење бирократије и унапређење услова за пословање у Србији, а у години за нама институције су појачале реформски темпо, о чему сведоци 17 спроведених препорука - 40 одсто више него 2018. године, што је најбољи резултат у протеклих пет година, истиче се у документу.

РИНА


11.02.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO