Policajac iz Policijske uparve u Boru uhapšen je zbog odavanja informacija o nestaloj Danki     ·     Specijalistički timovi ušli u jezivi tunel u potrazi za Dankom iz Bora: Za njom tragaju više od 70 sati (FOTO)     ·     Težak sudar dva putnička vozila i jednog teretnjaka: Delovi rasuti po kolovozu u naselju Mrčajevci kod Čačka (FOTO)     ·     Beživotno telo muškarca pronađeno u uvali na poznatom hrvatskom ostrvu     ·     Ide na remont: Zlatiborska Gold Gondola tokom do 18. aprila radiće samo vikendom, vrši se servis stubova     ·     Kupci stižu iz čitavog sveta, svi žele srpske rasne pse: Radojevići iz sela Šume kod Topole od nemačkih ovčara prave šampione, potrebno je puno vremena i truda (FOTO)     ·     Izgradnja Moravskog koridora teče po planu     ·     Ogromna zaplana marihuane u Rožajama: Pronašli 40 kilograma droge u napuštenom objektu pored magistrale (FOTO)     ·     Gašić stigao kod kuće gde je Danka (2) nestala     ·     Katolici i protestanti obeležavaju Veliki petak     ·     Gradovima i opštinama sredstva za inovativna rešenja u saobraćaju, akcenat na bezbednost dece     ·     Zablistaće novi prozori i vrata u Čačku: Preko 200 gradjana potpisalo ugovore o realizaciji mera energetske efikasnosti, a ovo je samo početak (FOTO)     ·    


Михајловићева: Без солидарности жене неће имати већа права


Београд - “Драго ми је да је Српска напредна странка изгласала тако важан закон да у Парламенту и локалним скупштинама имамо 40 одсто жена. Важно је да се жене укључују у политички живот и све сфере друштва и да допринесу стварању модерне и отворене Србије”, изјавила је вечерас потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић гостујући у емисији “Упитник” на РТС-у.

Она је истакла да од када се бори за женска права прва и главна реч за жене је солидарност, јер без солидарности међу женама неће бити ни већих права жена.

“Однос према женама у политици мора да се промени. Надам се и да ће нови Парламент са 40 одсто жена у њему много лакше донети нови Закон о родној равноправности на који толико дуго чекамо и који је у време када га је Kоординационо тело припремало са партнерима подразумевао увођење квота од 40 одсто у бројне институције, али и увођење родно сензитивног језика, родно одговорно буџетирање и одређене одговорности. И тада и сада верујем да је Србија спремна за њега”, рекла је она.

Михајловићева је истакла и да су квоте веома важне онда када нема жена да их буде, али да неће бити једноставно обезбедити 40 одсто жена на локалу.

“Жене су рационалне, тешко да ће се одлучити да уђу у политику када виде како пролазе жене у политици данас. Али ми смо још увек пионирке и ту смо да правимо пут новим генерацијама жена да уђу у политику и буду део сваке сфере живота. Родна равноправност је заједничка тема и жена и мушкараца и једино важно питање је хоћемо ли модерну и развије у Србију”, изјавила је она.

Потпредседница Владе додала је и да она дубоко верује у оно што ради борећи се за женска права, те да је то разлог зашто иде у Парламент, а не да би је неко бранио од напада.

“Поносна сам на све сто смо урадили и као СНС и ја као чланица странке кроз министарство које водим. Не планирам да изађем из политичког живота, нити размишљам о томе да председник Александар Вучић може да се повуче са места председника СНС јер он јесте СНС. Имам пуно поверење у њега и волим да радим са њим”, закључила је она.

РИНА


12.02.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO