Jeziva tuča u sred bela dana u Novom Pazaru: Čovek prebio dečaka u serbisu mobilnih telefona, odmah je uhapšen i sproveden u stanicu     ·     Drogiran napravio pravi karambol u Tutinu bez vozačke dozvole: Na raskrsnici udari u mercedes, na svu sreću niko nije povredjen     ·     Svi učenici evakuisani, vatrogasci uspeli da obuzdaju ogroman plamen: Maturanti bakljom zapalili školu, vatra zahvatila krov a voda oštetila učinioce (FOTO)(VIDEO)     ·     Nakon pola veka čekanja konačno dočekali rekonstrukciju ulice: Spas za 80 kuća u čačanskom naselju Ljubić, dvorišta i podrumi često su im bila pod vodom (FOTO)     ·     Prodavao patike preko interneta i naplaćivao pouzećem: Debelo oštetio državu, utajio porez preko tri miliona dinara     ·     Vučić: Hoće da ukinu Republiku Srpsku i naplate ratnu odštetu     ·     Divlja svinja se gosti na đubrištu kod tornja na Sljemenu     ·     Određen pritvor osumnjičenom za pokušaj ubistva u Lazarevcu     ·     Žestok sudar kod tivatskog aerodroma: Motorom udario u automobil, vozač dvotočkaša teže povređen     ·     Gomila se smeće po lokalnim samoupravama koje inače ga odvoze na deponiju Duboko: Čačak odmah rešio svoj problem, otpad iz ovog grada se do daljeg odlaže u Kraljevu     ·     Kuma dobila poklon, pa se prošetala kroz kompleks: Ana je dala ime jake simbolike zatvorenom bazenu u Gornjem Milanovcu     ·     Policija intenzivno traži čoveka sa fotografije: On je pesnicama naneo teške telesne povrede Novosadjaninu     ·    


Autor: RINA.rs


Министарство финансија и Euroclear потписали Меморандум о разумевању


Београд/Брисел - Министарство финансија и Euroclear потписали су Меморандум о разумевању, који ће омогућити да се створе тржишни услови за ефикасније емитовање државних хартија од вредности, деноминованих у динарима.

 

Намера Републике Србије је да омогући да се њеним обвезницама тргује путем Euroclear платформе, што ће олакшати страним инвеститорима да имају приступ тржишту државних хартија од вредности.

 

Тиме им се омогућава да домаћем тржишту приступе на сигурнији и стандардизованији начин, што ће резултирати повећањем капитала, већим обимом трговања и нижим стопама приноса на секундарном тржишту.

 

На овај начин подстиче се даљи развој тржишта капитала, укључујући и могућност за даље повећање кредитног рејтинга и укључивање у различите глобалне индексе обвезница.

 

Поводом потписивања Меморандума о разумевању министар финансија Синиша Мали је рекао: „Након огромног успеха на међународном тржишту и значајних активности усмерених на даљи развој локалног тржишта капитала у 2019. години, драго нам је што ћемо озваничити нашу сарадњу са Euroclear групом, а што је узбудљив почетак 2020. године. Ово партнерство је важан део наше свеукупне стратегије смањења трошкова задуживања и повећања тражње за државним обвезницама, раста и диверзификације базе инвеститора, побољшања предуслова неопходних за даљи развој тржишта капитал, као и за обезбеђивање инвестиционог рејтинга у што краћем року".

 

Судип Чатерџи, шеф глобалног тржишта капитала у тој клириншкој организацији је изјавио: „Изузетно нам је драго што сарађујемо са Министарством финансија Републике Србије. Наш циљ је да подржимо дугорочну стратегију развоја српског тржишта капитала кроз повећање ликвидности, диверзификацију базе инвеститора и јачање тржишта динарских државних обвезница."

 

Euroclear group је поуздан финансијски систем за операције салдирања. У основи, група обезбеђује намирење и чување домаћих и страних обвезница, акција и деривата инвестиционим фондовима. Euroclear је реномирана, поуздана инфраструктура на тржишту капитала која доприноси смањењу ризика, аутоматизацији и ефикасности на нивоу глобалне клијентске франшизе.

РИНА

 


12.02.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO