Циљ Србије да до краја године постане део Еуроклир система

Србија има за циљ да до краја године постане део Еуроклир система, и да у блиској будућности повећа страна улагања у своје домаће обвезнице за 40 одсто, рекао је у интервјуу за Ројтерс министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали.

Еуроклир, фирма са седиштем у Белгији, специјализована је за трговање и чување домаћих и прекограничних хартија од вредности (обвезнице, акције, деривати), чиме страним инвеститорима олакшава приступ локалним тржиштима. Самим тим, укључивање Србије би омогућило страним инвеститорима да тргују домаћим државним обвезницама преко Еуроклир платформе, наводи Ројтерс.

Потписивање уговора између Владе Републике Србије и Еуроклира се очекује у октобру.

"За мене је то награда за све оно што смо већ урадили. Учинићемо све што је неопходно у наредних неколико месеци како бисмо то остварили", казао је Мали за Ројтерс након што је потписао Меморандум о разумевању са Еуроклиром.

„Наставићемо да радимо на томе како бисмо већ до краја године имају државне обвезнице које су подобне за трговање путем Еуроклир платформе”, додао је Мали.

Приступ том међународном систему углавном доноси више страног капитала на домаће тржиште и често ниже трошкове задуживања. То је био случај у Русији, која је приступила Еуроклиру 2013. године.

Мали је истакао да се нада да ће то привући више страних инвеститора у Србију, која је највећа земља на Западном Балкану.

“То ће проширити базу наших страних инвеститора, тако да очекујем да ћемо имати пораст од 30% до 40%”, рекао је Мали, додајући да се нада да ће половину домаћих обвезница држати управо страни инвеститори.

Мали је истакао да је Влада Републике Србије у контакту са рејтинг агенцијама и да Србија очекује свој први инвестициони рејтинг.

“Очекујемо да ћемо добити  инвестициони рејтинг већ ове године”, рекао је он.

Рејтинг агенције S&P и Fitch су подигле рејтинг Србије на ББ+ у последњих пет месеци, што је за један ниво испод инвестиционог рејтинга. S&P је такође дао Србији позитивне изгледе, наводећи у прилог томе снажан прилив страних директних инвестиција и фискалну дисциплину.

РИНА

12.02.2020.


Fotografije