Živeli smo mesecima na ploči štale, do kuće smo prilazili čamcima: Dramatična sećanja Čačana na katastrofalne poplave pre deset godina, samo se nadaju - bilo ne ponovilo se (FOTO)     ·     Ovo će biti centar zbivanja mladih na Zlatiboru: Dobili prostor za druženje i kreiranje sadržaja (FOTO)     ·     Pao diler u Priboju: Policija mu pronašla marihuanu i vagicu za precizno merenje, sve namenjeno za dalju distribuciju     ·     Dečak pao sa zgrade u Sutomoru: Sa teškim povredama prebačen u Klinički centar     ·     Jeziva tuča u Novom Pazaru: U sred bela dana čovek prebio dečaka u servisu mobilnih telefona, odmah je uhapšen i sproveden u stanicu     ·     Drogiran napravio pravi karambol u Tutinu bez vozačke dozvole: Na raskrsnici udari u mercedes, na svu sreću niko nije povredjen     ·     Lokalizovan požar u podgoričkoj školi: Polumaturanti slavili kraj nastave pa bakljom zapalili krov, nema povređenih (FOTO)     ·     Nakon pola veka čekanja konačno dočekali rekonstrukciju ulice: Spas za 80 kuća u čačanskom naselju Ljubić, dvorišta i podrumi često su im bila pod vodom (FOTO)     ·     Prodavao patike preko interneta i naplaćivao pouzećem: Debelo oštetio državu, utajio porez preko tri miliona dinara     ·     Vučić: Hoće da ukinu Republiku Srpsku i naplate ratnu odštetu     ·     Divlja svinja se gosti na đubrištu kod tornja na Sljemenu     ·     Određen pritvor osumnjičenom za pokušaj ubistva u Lazarevcu     ·    


Autor: RINA.rs


Након пола века Дом културе добија модеран изглед: За енергетску ефикаснот издвојено 15 милиона


Прибој - Одобрен је пројекат за повећање енергетске ефикасности зграде Дома културе „Пиво Караматијевић“, којим је конкурисала на Јавни позив за доделу средстава из Буџетског фонда за унапређење енергетске ефикасности Министарства рударства и енергетике Владе Републике Србије. Средства из овог Буџетског фонда, додељују се локалним самоуправама и градским општинама, ради ефикасног коришћења енергије у 2019. години.

Зграда Дома културе у Прибоју грађена је пре 60 година и зуб времена учинио је своје. Фасада зграде је оронула, а столарија је такође пропала у приличној мери, што свакако утиче на енергетску ефикасност самог објекта, а индиректно и на повећане трошкове локалне самоуправе као oснивача ове културне институције.

Одобрени пројект подразумева постављање нове фасаде на згради Дома култре укупне површине од 1195 квадрата и замену комплетне столарије. Пројектом је такође предвиђена и уградња пумпи са фрекфентном регулацијом у котларници на пелет, која, поред других јавних објеката, греје и Дом културе. Ове пумпе такође имају за циљ повећање енергетске ефикасности, како зграде Дома културе, тако и осталих објеката који се загревају новом котларницом на биомасу, у овом делу града. На тај начин смањиће се потрошња топлотне енергије, тиме и потрошња енергената, а крајњи ефекат је смањење трошкова овог буџетског корисника.

Пројекат је вредан непуних 15 милиона динара, од чега Министарство рударства и енергетике финасира 70 одсто средстава, а општина Прибој преосталих 30 одсто. Укупна вредност пројекта је 14.854.578,24 динара са ПДВ-ом.

Након спровођења тендерске процедуре и избора извођача, почетак реализације пројекта унапређења енергетске ефикасноти зграде Дома културе очекује се овог пролећа.

Подсетимо, ово је други пројекат из области енегетске ефикасности који у Прибоју финасира држава, након 2015. године и пројекта унапређења енергетске ефикасности на два спрата зграде Аутогране, такође у старом делу града, где је смештена Канцеларија за локални економски развој и бивша Дирекција за изградњу Прибоја.

Поред повећања енегетске ефиканоссти није занемарљив ни декоративни ефекат, јер на тај начин зграда Дома културе, као једна од најстаријих зграда у Старом Прибоју, добити сасвим нови изглед и сјај, а уклопиће се и у нови амбијент који се ствара реконструкцијом бившег хотела на Бријегу, као и започетим пројектом уређења фасада на пет зграда у главној улици овог дела града, што је поред визуелног ефекта, још један корак ка енергетској ефикасности зграда у Прибоју.

РИНА


27.02.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO