Ništa im nije sveto: Muškarac se sumnjiči da je iz crkve kod Plava ukrao 200 eura, podneta krivična prijava     ·     Nadamo se da neće završiti na ražnju: Nesvakidašnji snimak iz centra Čačka, odbeglo jagnje uplašeno luta ulicama grada (VIDEO)     ·     Ne možemo stići da proizvedemo koliko nam traže: Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana ima pune ruke posla i širi svoje kapacitete, kreće se i sa prozvodnjom trofaznog baruta (FOTO)     ·     Živeli smo mesecima na ploči štale, do kuće smo prilazili čamcima: Dramatična sećanja Čačana na katastrofalne poplave pre deset godina, samo se nadaju - bilo ne ponovilo se (FOTO)     ·     Naoružan do zuba, policija upala u stan i našla čitav arsenal oružja: Uhapšen muškarac iz kolašine - imao puške, pištolje i municiju     ·     Četkicom stvara magiju i ljubav prema Srbiji pretvara u dela: Milica je učiteljica ali i vrhunska slikarka, nesebično se trudi da svoj talenat prenese i na đake     ·     U srpskim selima i dalje postoji "drvo zapis": Kultno mesto koje štiti od nevremena i nesreće, a sveti krst urezuje se jednom godišnje (FOTO)     ·     Gomila se smeće po lokalnim samoupravama koje inače ga odvoze na deponiju Duboko: Čačak odmah rešio svoj problem, otpad iz ovog grada se do daljeg odlaže u Kraljevu     ·     Ovo će biti centar zbivanja mladih na Zlatiboru: Dobili prostor za druženje i kreiranje sadržaja (FOTO)     ·     Pao diler u Priboju: Policija mu pronašla marihuanu i vagicu za precizno merenje, sve namenjeno za dalju distribuciju     ·     Dečak pao sa zgrade u Sutomoru: Sa teškim povredama prebačen u Klinički centar     ·     „Milan Blagojević - Namenska” AD obeležila 75 godina postojanja     ·    


Autor: RINA.rs


Деда Ђорђе пола века чува солунске ратнике: Срби му се одужили на посебан начин (ФОТО)


Аранђеловац, Солун – Више од пола века Ђорђе Михаиловић чува српско војничко гробље “Зејтинлик” у Солуну где је сахрањено 8.000 Срба. И иако ове године пуни чак деведесет две, он и даље дочекује и испраћа потомке српских ратника страдалих на Солунском фронту у Првом светском рату, а овај старац оставио је посебан утисак на Ивицу Анђелића из Аранђеловца.

“Никад нисам упознао човека као што је деда Ђорђе, одушевио ме је као човек и све оно што годинама предано ради. Он толико добро познаје Србију иако никада није био овде. Осетио сам потребу да му се на неки начин одужим, да му одам почаст за све ове године труда и рада које је посветио нашим прецима”, рекао је Ивица.

Дуго је смишљао начин на који би усрећио деду Ђорђа, а одлука је пала да овом верном Србину купи наордну ношњу – јелек, антерију, канице, панталоне и опанке. Његову идеју подржали су бројни пријатељи преко друштвених мрежа, и убрзо се прикупио потребан новац.

“Људи су препознали нашу идеју, успели смо и срце ми је пуно. Усрећили смо нашег чика Ђорђа, ја сам у томе не бих успео. Захваљујем се свима који су свако на свој начин дали допринос а посебно људима који су поклон уручили“, рекао је иницијатор ове акције.

Да поклон стигне тамо где треба побринули су се Будимир и Снежана Милојевић из села Загорица код Топола.

„Чика Ђорђе је био одушевљен, чак је и заплакао када је видео поклон. Дуго је причао са нама и фотографисали смо се, а на растанку нам је обећао да ће обући ношњу и послати нам фотографију“, казала је Снежана Милојевић.

Иначе, сви мушки чланови Ђорђеве породице били су чувари гробља. Његов деда Саво Михаиловић, солунски добровољац, сакупио је своје мртве саборце и сахранио их на “Зејтинлик”, а касније је и сам ту сахрањен. Сава су наследили син Ђуро, а затим и унук Ђорђе који је и последњи мушки потомак из ове лозе. Деда Ђорђе одикован је Орденом српске заставе другог степена и Орденом Светог Саве првог степена, посвећена му је песма “Маршира сву ноћ”, а о њему је и снимљен филм “Последњи чувар”.

РИНА

 


29.02.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO