Милош са 12 година жели да развије свој бизнис: Са бабом узгаја чак и лимун (ФОТО)

Ивањица – Опустела села западне Србије може да оживи само породична слога, тврде они који су остали на дедовини. Када се сложе руке три генерације које живе под истим кровом, резултати не изостају.  Породица Радовановић из ивањичког села Радаљева већ деценијама се бави пластеничком произвидњом. Први купус из пластнеика у том крају, стигао је управо из њиховог домаћинства и то пре скоро пола века.

„Давне 1976. године смо поставили први пластенике зс производњу раног поврћ, тада од под најлоном никад ништа није производио, чак ни кесе у продавницама.Све што је рано стизало било је прво на пијацу и зарада је била одлична“,  каже Никола Радовановић.

Први  је рукаве засукао Никола, а у стопу  су су га пратили синови који су наставили тим путем, а сада су ту и унуци. Трећа генерација је дванаестогодишњи Милош који од малих ногу има свој део обавеза, али и планове како да започне сопствени бизнис.

„Баба и ја смо пре годину дана посадили један лимун, само да видимо како ће да успе. Он је почео да рађа и схавтио сам да би било добро да проширимо засаде, како би за пет година могли да продајемо и наш домаћи лимун“, каже овај предузимљиви дечак.

Радовановићи под пластеником имају 60 ари и годишње производу око 700 хиљада сертификованих садница јагодастог воћа. Новим произвођачима препоручују да пре првих улагања добро процене своје могућности.

„Једна четверочлана породица може да одради око 30 ари малине, све сама да уради без помоћи других. Да посади, окопа, одржава и обере. То значи да приход колики  год  да дође остаје у кући“, каже Зоран Радовановић.  

Ослонац на сопствене снаге је лекција коју су Радовоновићи прву научили и у томе, како кажу, лежи тајна њиховог успеха.

РИНА

15.03.2020.


Fotografije