Пробне бушотине дају резултате: Пронађена вода подно Опленца

Топола – Јавно комунално предузеће „Топола“ радило је пробне бушотине на пар локација у општини Топола, како би се добиле новеколичине питке воде за систем јавног водоснабдевања.

„На подручју Тополе рађене су две пробно истражне бушотине, једна на локацији подно Опленца испод Опленачке капије и на тој локацији бушено је до 150 метара, ту скоро да нема воде и ми смо ту локацију напустили. Друга локација је у Кривој Бари, потез тзв. Колебанчево, ту је изграђена бушотина до дубине од 70 метара где је нађена према првој процени количина воде од пет литара у секунди“, рекао је за агенцију РИНА Далибор Коцић, руководилац сектора третмана питких вода и додао да је потребно одрадити додатна мерења како би се тачно знало која је количина и квалитет воде.

„Уколико количина и квалитет задовоље норме према правилнику о санитарно хигијенској исправности воде за пиће и буду нам одговарале за даљу употребу требало би да се нађе оптимално решење за њену даљу експлатацију. Једна од опција је, да се вода пумпом извлачи из дубине и допумпава на извориште Кречана, обзиром да са тог изворишта имамо цевовод који је доброг капацитета и вода се добро потискује на Опленац. Тако да би требало и ову бушотину да укључимо у то извориште и једним потисом да гурамо све три бушотине, јер већ поседујемо две које дају око осам литара у секунди и уколико би и ових пет додали то би представљало озбиљну количину у градској зони“, истиче Коцић.

Према његовим речима у овом тренутку снабдевање ЈКСП „Топола“ функционише из Јарменоваца и то је примарно снабдевање. На том изворишту налази се преко 60 литара воде у секунди, док су потребе Тополе око 30 литара.

РИНА

16.03.2020.


Fotografije