Bombe padale kao kiša, jedna od glavnih meta bilo je ovo mesto: Nema stajanja ni po aprilskom snegu, vrši se razminiranje aerodroma Ponikve kod Užica (FOTO)     ·     Vučević: Na vojnoj vežbi Vihor 2024. preko 2.000 pripadnika Vojske Srbije     ·     Velike gužve na biralištima u Hrvatskoj     ·     Nevreme odnelo krov, ali ove godine spremno da primi mališane: Najbolji đaci iz Priboja i Prilužja sa Kosova, kao i osobe sa invliditetom imaće besplatno letovanje (FOTO)     ·     Plati, pa se klati: Od sada javna imovina oštećena u saobraćajnim nezgodama popravlja se o trošku lica koje ju je izazvalo, nova praksa JP Gradac     ·     Vozaču golfa se bore za život, dok su svi ostali stabilno: Šest osoba je povredjeno u sinoćnom udesu saniteta i putničkog auta kod Priboja     ·     Karambol kod Topole, sudar tri vozila u selu Desimirovac: Dve osobe povređene, jedno lice hitno prebačeno u kragujevačku bolnicu     ·     Incidenti ispred Kliničkog centra, građani naslino ulaze i napadaju zaposlene: Hitno potrebna policijska patrola koja će tokom noći da dežura ispred ove ustanove     ·     Uvek prvi na liniji odbrane Lima od smeća: Pribojski ekolozi čiste gomile otpada nakupljene na lančanicama, ružne slike sa lepe reke postaće prošlost     ·     Uleteli specijalci po nalogu i izvršili pretres: Uhapšena direktorica Agencije za sprečavanje korupcije u Crnoj Gori     ·     Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić (2) stigli u tužilaštvo     ·     Učenica iz Srbije povređena u saobraćajnoj nezgodi na ekskurziji     ·    


Autor: RINA.rs


Једини српски светац у Америци: Монаси открили чудо након ископавања светих моштију (ВИДЕО)


Свети  Мардарије Либертвилски први је српски монах који је крочио на америчко тло и пунудио руку спаса православним верницима на далеком западу. Канонизован је пре три године и проглашен за свеца, а приликом ископавања његових моштију догодило се чудо од ког су монаси остали у шоку.

„Након осам деценија од  смрти Мардаријеве мошти су ископане и тад се видело да и након  82 године оне нису иструљене, његове мошти биле су целовите. То најпре можемо схватити као поруку Господа Бога да је он био свети  човек који је свој живот посветио Богу, а иако је тај пут тежак и трновит, награда која за то следи је вечна“, казао је за РИНУ, Димитрије Станојевић магистар богословије.

Први српски светац у Америци рођен је као Мардарије Ускоковић  1889. године у Црној Гори, а са само једанаест година желео је свој живот да посвети Богу и постане монах. Пешке је 1905. Године отишао у манастир Студеница где се и замоншио, а потом одлази у Русију. Његове проповеди тамо су слушане са великом пажњом, био је добродошао у целој царској земљи, па чак и на двору Романових. Верује се како је управо  Мардарије открио да је раскалашни Распућин био немачки шпијун. Након Русије, своју духовну мисију наставио је у Америци, тамо је саградио  манастир посвећен Светом Сави, који је уједно био сиротиште и дом за старе.

„Новац за куповину земљишта дао му је наш славни научник Михајло Пупин, народ је причао да је и сам Мардарије иако тешко болестан, помагао у изградњи. Манастир је изграђен у руском стилу, а у њега долазе не само Срби, већ и Румуни, Руси и Бугари. Овде траже спас и речи утехе, а сваког дана у подне могу се чути света звона која позивају народ на молитву јер велики светац бди над њима“, рекао је Димитрије.

Свети Мардарије упокојио се  12.  децембра 1935. године, јер је са само 46 година умро од туберкулозе. Сахрањен је у својој задужбини у Либертвилу, а његове мошти и данас се могу целивати у манастиру.

РИНА


30.03.2020.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO