Мотористи, фијакери и трактори на улицама Чачка, Божићном вожњом традиционлано обележен празник

Чачак – Божић је на улицима Чачка прослављен уз традиционалну вожњу камионџија, мотириста, тракториста и фијакериста.

Уз звуке сирена поздравили су присутне Чачане, па је најрадоснији хришћански празник у граду на Морави заиста изгледао спектакуларно.

У организацији грађана, Божићна вожња се одржава шеснаест  година уназад, а лоши временски услови нису  традицију омели ни за овај празник.

'Бајкери се сваког Божића друже са грађанима на тргу, али пре свег са малишанима који воле да виде моторе. Снег је смањио број учесника, али нас око 100 није пропустило оај догађај. Госте имамо из Горњег Милановца и Ужица који су дошли да уживају са нама, а за Васкрс се поново видимо на великој вожњи', поручио је Срећко Вуковић из Мото клуба Варјак.

Камионџије и тракторџије такође су продефиловале градом, гужва у саобраћају није сметала ником, а посебну пажњу као и сваке године привукли су фијакери који се иначе не могу видети на улицима Чачка. Породица Страњанчевић из Атенице из хобија се бави узгојем коња, а фијакер традиционално „запреже“ за Божић.

'Желимо да бар на кратко вратимо дух старих времена кад су коњи били једино превозно средство. Вожњи се такође радују и деца, јер је то за њих непоновљиво искуство. Није нас омео овај снег, јер за Божић и треба да га има, па се онда надамо доброј години“, каже Гвозден Страњанчевић.  

Житељи западне Србије од давнина су се окупљали на трговима у градовима и варошицама, како би прославили Божић.

'Та традиција се очувала, па мештани и даље имају обичај да се нађу, провозају и у складу са народним веровањем отпочну неки посао баш на овај дан. Свако дође са чим има, трактор, коњи, мотор, па чак и са косачицом. У нашем народу година се рачуна од Божића до Божића и веровање је да какав нам буде таj дан, таква ће бити и цела година и праве се планови за следећу годину' рекао је за Драгиша Гавриловић из КУД - а Абрашевић.

 

Регионална информативно новинска агенција РИНА

07.01.2019.
Видео ће бити објављен накнадно


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 1