Žestok sudar kod tivatskog aerodroma: Motorom udario u automobil, vozač dvotočkaša teže povređen     ·     Gomila se smeće po lokalnim samoupravama koje inače ga odvoze na deponiju Duboko: Čačak odmah rešio svoj problem, otpad iz ovog grada se do daljeg odlaže u Kraljevu     ·     Kuma dobila poklon, pa se prošetala kroz kompleks: Ana je dala ime jake simbolike zatvorenom bazenu u Gornjem Milanovcu     ·     Policija intenzivno traži čoveka sa fotografije: On je pesnicama naneo teške telesne povrede Novosadjaninu     ·     Čačanin (39) uhapšen zbog oduzimanja deteta     ·     Velika zaplena kragujevačke policije: Uhapsili dilera koji je kod sebe imao kokain, marihuanu i pištolj, završio u pritovu a pištolj oduzet     ·     Formirana tri bedema i šest kaskada, oko 80 ljudi uključeno u gašenje vatre: Agonija na deponiji Duboko kod Užica i dalje traje, uz nadljudske napore nadležnih ekipa situacija ide na bolje     ·     Mala, ali jako opasna - meštani strepeli od poplava: Uređuje se korito reke Despotovice a uz njene obale grade pešačke i biciklističke staze, sjane vesti iz Gornjeg Milanovca (FOTO)     ·     Voda potpuno bela od sapunice u reci Trnavici: Stanovnici novopazarskog naselja u šoku, plaše se potencijalnog ekološkog incidenta (FOTO)(VIDEO)     ·     Policija upala u stan, a u stanu droga: Uhapšen Čačanin zbog sumnje da proizvodi i prodaje amfetamin i kanabis     ·     Robert Fico je stabilizovan, ali kritično: Stručnjak objašnjava šta ovo znači i da li mu je život ugrožen     ·     Na radnika se obrušila zemlja: Hitna pomoć hitno upućena u Mirijevo     ·    


Autor: RINA.rs


Ова станица је била понос читаве Југославије: Сателити у Приликама бомбардовани на данашњи дан


Ивањица – На данашњи дан пре две деценије бомбардована је сателистка станица у Приликама код Ивањице, која је била понос бивше Југославије. Пуштена у рад пре пола века, 07. Јуна 1974. године била је прва земаљска сателитска станица која је омугућила Југословенима комункицаиону везу са целим светом. Међутим, није одолела непријатељу те ратне 1999. године.

„Ми смо били припремљени за чињеницу да ћемо можда бити бомбардовани. Направили смо такав распоред да нико од запослених није био унутра и тако смо се спасили црног сценарија и избегли људске жртве и смртне исходе“, изјавио је за РИНУ, Васо Марковић, тадашњи руководилац сателитске станице у Приликама.

Са само једним пројектилом, тог 13. априла, уништена је антена и уређаји једне станице, док су остале тешко оштећене. Тада најновија станица „Југославија 3“ директно је погођена и више није била способна за рад, а управо преко њених сигнала обављао се телефонски саобраћај са европским земљама.

„Кад смо ујутру дошли на радно место, све је било расуто у парампарчад, зграда није могла да се препозна. Штета је била милионска, а 2001. године кренуло се са обновом, пет година касније поново смо почели са радом.Тада се прешло на савремене системе функционисања, с обзиром на то да је технологија почетком 21. века знатно напредовала. Сада се поново ради и има 16 запослених“ ,каже Марковић.

Напад на сателитску станицу у Приликима, након тог 13. априла поновио се и седам дана касније, у два налета, када су сателитске станице погођене са пет пројектила. Укупуна штета процењена је на 8,7 милиона долара.

РИНА


13.04.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO