Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·     Eksplozija kod Zvečana, niko nije povredjen: Policija na licu mesta     ·     Vraćali se s planinarenja, pa autom sleteli u provaliju kod Splita     ·     Dan visokih zvanica sutra na vežbi Vojske Srbije "Vihor 2024“ na "Pešteru"     ·     Odmah zatvor: Mladić iz Rožaja osuđen na 15 dana robije, odbio da se podvrgne testiranju na drogu dok je upravljalo vozilom     ·     Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove (FOTO)     ·     Od 1. maja gas jeftiniji za industrijske potrošače za oko 15 odsto     ·    


Autor: RINA.rs


Најнеобичније сеоско имање у Србији: Градска петорка разбила све предрасуде и успешно се бави пољопривредом (ФОТО)


Ваљево – Након што је завршио Пољопривредни факултет и мастер студије, Павле Ђорђевић (29) одлучио је да  удобан посао и улице Врачара замени за село. Одувек је маштао да има своје имање и та жеља уз помоћ продице остварила му се пре три године. Избор је пао на четири плодна хектара у селу Ваљевска Каменица где овај Београђанин са још неколико истомишљеника, остварује своје снове.

„Нисам се проналазио у тим стандардним формама живота у граду, где радите од од 9 до пет и повремено себи приуштите неки излет или излазак. Живот на селу изискује физички рад, али није робија. А, притом, много је мање стреса и негативне енергије“, рекао је Павле за РИНУ.

Ову младу амбициозну екипу која је одлучила да заврне рукаве и заради захваљујући свом сопственом раду, садећи и копајући воће и поврће,  чини петоро људи. Поред Павла, ту су и Предраг Миловановић (29), Марија Павићевић (27), Теодора Тасић (27) и Милош Јовић (28). Сви раде све, без изузетка  - битно је само да  на њиховом имању које су назвали Органела све добро функционише.

„Први план је био да засадимо малине, али онда смо засадили јагоде. Све је органско, не пршћемо воће апсолутно ни са чим. Ми смо посејали , а оно шта роди – родило је. Увек нам је квалитет био испред квантитета. Наш род јесте мањи јер не користимо никакву прихрану, али зато они плодови који остану, феноменалног су укуса. Пронашли смо своје тржиште, и већ у старту организовали  онлајн поручивање и кућну доставу, што се показало као пун погодак. Све што произведемо, то и продамо“, испричао је овај вешти пољопривредник.

Поред  јагода, на њиви ових вредних људи, своје место су пронашле купине, јабуке, шљиве, парадајз, ротквице, зелена салата и краставац. Међутим, младост и иновативност је оно што одликује ово сеоско имање, тако да су из њихове кухиње изашли природни, здрави производи који су освојили тржиште.

„Коприва је једна од најздравијих биљака, а у нашем селу има је у изобиљу. Желели смо купцима да понудимо нешто што не могу да нађу у граду – потаж од коприве. То спрема наша Мара, која је професионални кувар. Чорба коју кувамо у Органели је посна и у њу иду врхови коприве и поврће. Правимо је ујутру, стављамо у тегле и носимо на кучну адресу. Људи нам често траже и саму коприву, јер знају колико је пуна витамина, а граду не могу да је нађу. Зато се ми жаримо уместо њих, јер овде она расте на чистом ваздуху и у незагађеној природи“, рекао је Павле.

Из Марине кухиње изашли су и други специјалитети који су освојили купце у градовима. Чорба од коприве је на првом месту, али одмах иза њега су дивљи потаж од ретких биљака, џемови, а специјалитет куће је, како су домаћини назвали – Зен.

„То је производ од зеленог парадајза, сенфа и рена који се прави по старом рецепту из села. Често експерментишемо са свим тим природним састојицима, тако да ћемо ускоро смислити и нове специјалитете“, каже Павле.

Овог пролећа на најнеобичнијем сеоском имању у Србији, сложна петорка има пуне руке посла. Ускоро стижу и прве јагоде, које ће и поред ванредног стања брзо бити распродате. Имајући у виду способност и предузмљивост  Павла, Пеђе, Марије, Теодоре и Милоша  - само је небо граница.

РИНА


22.04.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO