Episkop žički Justin u nedelju 5. februara služiće Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Vaznesenja gospodnjeg u Pranjanima     ·     Pukao magistralni cevovod, havarija u Ivanjici: Meštani u višim zonama osatali bez vode, nadležne ekipe hitno upućene na teren     ·     Ratajska reka jedna od najčistijih i najlepših u prijepoljskoim kraju: U planu da se u nju stave cevi i izgradi minihidrocentrala, meštani u velikom strahu jer im je ta voda preko potrebna (FOTO)     ·     Razbojnici upali u kuću policajca, odneli zlato i dali se u beg: Pljačka u novopazarskom naselju Selakovac, policija intenzivno traga za počiniocima     ·     Fond PIO doneo odluku o troškovima rehabilitacije penzionera u banjama: Uskoro oglas za podnošenje prijava za upućivanje na besplatnu rehabilitaciju     ·     Ne krije samo istočna Srbija blago: Zatražena zelena dozvola za kopanje rude u Šumadiji sa 52 grama srebra po toni     ·     Strana ulaganja u građevinarstvo dostigla milijardu evra: Od maja je primetan potpuni oporavak i vraćanje na trend pre izbijanja sukoba u Ukrajini     ·     Više od 250 miliona dinara uloženo u rekonstrukciju škola i vrtića u Užicu: U ovoj godini očekuje završetak izgradnje novog vrtića na Carini     ·     Ovo jezero je najveća misterija u Dragačevu: Dok se jedni u njemu kupaju, drugi ga zaobilaze samo iz jednom razloga(FOTO)     ·     Borba sa smećem na reci Lim i dalje traje, niko ne odustaje dok prljavi neprijatelj ne završi na deponiji: Svakdonevno se sa lančanice uklanja oko 500 kubika otpada (FOTO)     ·     Ostali smo bez kuće i njive, niko ne pita kako nam je: Mališa iz Trbušana traži pravdu za svoju dedovinu, sa još 150 ljudi štrajkovao u Čačku jer im zemljište nije adekvtano isplaćeno, po sudovima se "vuku" mesecima     ·     Cena zlata je skočila na osmomesečni maksimum: Naučite kako da trgujete cenom zlata     ·    


Autor: RINA.rs


Муж и жена заједно на противградној станици: Они чувају небо и плодне српске њиве (ФОТО)(ВИДЕО)


Чачак – Противградна сезона почела је 15. априла и трајаће све до 15. октобра. Као запета пушка спремно је на стотине противградних стрелаца и свакодневно чекају команде како би разбили тмурне облаке. Ипак, у селу Слатина поред Чачака, може се видети необична слика, јер овај део неба заједно чувају Раденко и Рајна Тутуновић, брачни пар који је, како се показало – заједно и у добру, и у злу.

„Већ 17 година се бавим овим послом, а у задњих седам са мном је и супруга. Не могу више сам, морао је неко да ми помогне.  Најбитнија је одговорност и тачност, јер кад са мотороле чујемо реч „приправност“ обоје се обувамо и идемо на станицу и цео тај дан морамо остати кући. Нико од млађих не би се обавезао на тај начин и зато овај посао сада раде само старији људи који томе могу да се посвете“, каже Раденко за РИНУ.

Одувек су Тутуновићи, како кажу,  били одличан тандем и у животу, а ево  и у послу. Није увек лако и једноставно, јер од њихове реакције зависе хектари њива који се налазе у околини. Никад се није десило да су закаснили, а ракете које је испалио Раденко, много пута су спречиле да град опустоши све под собом.

„Док он ставља ракете и испаљује, ја се јављам на станицу. Кад је мрак, ту сам са њим и држим му сијалицу како би могао несметано да ради. Најтеже је кад су јаке олује са ветром, али тад навучемо кабаницу и киснемо заједно. Још увек нисам покушала да испалим неку ракету, тај главни посао препуштам мужу, јер се у нашој кући ипак зна – ко вози трактор, а ко отвара капију“, прича кроз осмех Рајна.

Тренутно се у њиховој станици налази десет уредно сложених ракета које ће овај вредни противградни стрелац испалити како би разбио градносне облаке. Нада се доброј, али и мирној сезони, јер сви смо сведоци великих штета на воћу и поврћу које се у селима западне Србије гаји у сваком домаћинству. Захваљујући посвећеношћу овог брачног пара, сав тај труд српских сељака неће бити узалудан.

РИНА


05.05.2020.FotografijeVideox
  Prijava na RINAPRO