Михајловићева: Све спремно за успостављање авио-саобраћаја у Србији

 „Ер Србија“ и Аеродром „Никола Тесла“ спремни су да покрену летове, али организација авио-саобраћаја ће зависити од договора са европским државама и њиховим ваздухопловним властима.

„Важно је да знамо да за време епидемије вируса корона наш аеродром ниједног тренутка није био затворен – довозили смо медицинску опрему и реализовали хуманитарне летове, којима је више од 15.000 наших грађана враћено у земљу, а око 13.000 странаца одлетело у своје државе. У овом тренутку нигде у Европи нема редовних линија, нити јасно дефинисаних процедура“, рекла је министарка Зорана Михајловић.

Михајловићева је додала да је авио-саобраћај нешто сасвим другачије у односу на друмски, те да очекује да лекари дају препоруке, како би се пре свега испоштовало питање безбедности путника у авиону.

„Ни Европа још увек нема све процедуре - да ли ће бити потребан ПЦР тест или самоизолација, још увек није тачно дефинисано када је у питању редован авио-саобраћај. Ми ћемо од 18. маја почети са летовима из четири града – Лондона, Беча, Франкфурта и Цириха, јер постоји још наших грађана који желе да се врате у Србију. Свакако, треба да будемо поносни на „Ер Србију“, без које ништа не бисмо могли да реализујемо у време ванредног стања. Држава је сада на потезу да помогне важним предузећима, као што је наша национална авио-компанија“, рекла је она.

РИНА

11.05.2020.


Fotografije