Трактори се возе путевима од полудрагог камења: У селу Рамаћа пре пола века копао се опал и извозио у Немачку (ФОТО)(ВИДЕО)

Крагујевац – Шумадијско село Рамаћа чувено по добрим и вредним домаћинима, једино је у Србији где су ограде, помоћни објекти, чесме и саксије изграђене од домаћег полудрагог камена. Сакривено у густој шуми, брдо Главица, пре тачно пола века било је место где је пронађен и копан опал и извожен за Немачку.

„То је било 1969. године, када је један инжењер из Тополе  дошао у село  са својом екипом истраживача и открили да има рудник опала. Скупио је ту нас неколико младића из села, ја сам тад имао 23 године и био сам обичан радник.  Копали смо и вадили тај камен ручно. То је шарен, леп камен, који кад се ископа на сунцу брзо избледи, што се дубље копало то је био лепши и бољи. Сећам се да су то говорили инжењери и да су причали да ће овде бити прави рудник, али од тога није било ништа. Ја сам ту радио кратко, јер сам се после запослио у фабрици“, рекао је Милорад Манојловић, мештанин села Рамаћа за РИНУ.

13.05.2020.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 1