Од данас у функцији дигитални рендген у Пријепољу

Пријепоље - Општа болница у Пријепољу богатија је за вредну опрему коју им је донирало Удружење Пријепољаца у Београду. „Нови систем дигитализације рендгена нам омогућава да све што снимимо остаје у дигиталној форми која се може чувати и погледати на другом апарату који је такође донација овог Удружења. Такође снимке можемо осим чувања, резати на ЦД како би дали пацијенту и треће, неће се више развијати филмови на старински начин у коморама што је захтевало не само време већ и материјал који је требало набављати. Сада дигиталне записе директно шаљемо радиолозима и овакав запис остаје код нас у евиденцији и можемо га погледати када год за то буде потребе. Пацијент више неће морати да доноси са собом гломазне снимке”, рекао је др Сеад Садиковић.
Према његовим речима део опреме је добијено још 2013. године и седам година је покушавано да се комплетира.

„Удружења Пријепољаца нам је у овоме помогло јер вредност опреме није ни мало мала, око 20.000 евра. Такође ми радимо и мамографије једини од Ужица до Подгорице и зато нам је био потребан дијагностички монитор који је јако скуп, људи из Удружења су нам и то набавили, тако да ћемо моћи и то да радимо у дигиталном запису. Најбитније је да ми сву децу можемо сликати и људе некорпулентне грађе”, казао је др Садиковић.

Директор болнице у Пријепољу др Зоран Дробњак истакао је да су људи из Удружења били уз њих од почетка епидемије.

„Набавили су нам заштитну опрему а паралелно су и сакупљали новац за набавку вредног дигитаног скринингa. Радује нас што ће и у наредном периоду да нам помажу, јер су се показали као велики донатори”, рекао је др Дробњак.

Удружење Пријепољаца у Београду постоји преко 20 година, али прошле године се променило чланство Управног одбора и кренуло са новим акцијама.

„Стално смо у преговорима како можемо да помогнемо, од помоћи у виду пакета за најугроженије становништво до набавке заштитних средства и вредне технике. У наредном периоду ћемо активирати чланове да набавимо још неку опрему која је неопходна пријепољској болници. Пријепољаца у Београду има преко 10.000 који су или рођени у граду на Лиму или им родитељи потичу одатле, тако да нам је циљ да омасовимо удружење”, истакао је председник Удружења Иван Дивац.

Иначе, прошле године Удружење је најбољим ђацима пријепољских средњих школа купило лаптопове и организовало ручак у Београду.

РИНА

14.05.2020.


Fotografije