Isplivale nove informacije o tragediji: Požnat uzrok pada helikoptera u Iranu u kome se nalazio predsednik Ebrahim Raisi     ·     Smeće se više gomilati neće: Od danas se iz Čačka odvozi na kraljevačku deponiju, svaki dan na Transfer stanicu stigne oko 150 tona otpada ali građani nemaju razloga za brigu (FOTO)(VIDEO)     ·     Kakva prelepa slika u ariljskim selima: Na stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi (FOTO)     ·     Ministarka Djedović razgovarala sa ambasadorkom Rumunije     ·     Menjali grad za malo srpsko selo: Stefan kupio kuću u Kukićima za 10.000 evra, pokrenuo sopstveni biznis sa strugarom i kaže - ovo je najbolja odluka koju sam doneo (FOTO)     ·     Nije im do slavlja - otkazana proslava polumature, a učenicima prete sankcije za teži prekršaj: Ovo je epilog požara u osnovnoj školi, đaci bakljama zapalili krov     ·     Uhapšen taksista u Beogradu: Devojku (18) dodirivao u automobilu i vulgarno joj se obraćao     ·     U Srbiji toplo, lokalno kiša i pljuskovi sa grmljavinom     ·     Neverovatna nezgoda u Užicu: Vozač seata naleteo na otvorenu šahtu i isprevrtao se na putu     ·     Prve slike spašavanja kod Mionice, teren jako nepristupačan: Vatrogasci konopcima izvukli ženu iz provalije duboke 50 metara (FOTO)     ·     Oni imaju preko 50 godina ali bez problema pešače na stotine kilometara: Igor, Novica i Ostoja krenuli peške od Romanije do Krfa, žele da pomognu izgradnju kampa Svete Srbije (FOTO)(VIDEO)     ·     Drama u selu Struganik: Žena pala u provaliju duboku oko 60 metara, vatrogasci-spasioci izvlačili je konopcima     ·    


Autor: RINA.rs


Од данас у функцији дигитални рендген у Пријепољу


Пријепоље - Општа болница у Пријепољу богатија је за вредну опрему коју им је донирало Удружење Пријепољаца у Београду. „Нови систем дигитализације рендгена нам омогућава да све што снимимо остаје у дигиталној форми која се може чувати и погледати на другом апарату који је такође донација овог Удружења. Такође снимке можемо осим чувања, резати на ЦД како би дали пацијенту и треће, неће се више развијати филмови на старински начин у коморама што је захтевало не само време већ и материјал који је требало набављати. Сада дигиталне записе директно шаљемо радиолозима и овакав запис остаје код нас у евиденцији и можемо га погледати када год за то буде потребе. Пацијент више неће морати да доноси са собом гломазне снимке”, рекао је др Сеад Садиковић.
Према његовим речима део опреме је добијено још 2013. године и седам година је покушавано да се комплетира.

„Удружења Пријепољаца нам је у овоме помогло јер вредност опреме није ни мало мала, око 20.000 евра. Такође ми радимо и мамографије једини од Ужица до Подгорице и зато нам је био потребан дијагностички монитор који је јако скуп, људи из Удружења су нам и то набавили, тако да ћемо моћи и то да радимо у дигиталном запису. Најбитније је да ми сву децу можемо сликати и људе некорпулентне грађе”, казао је др Садиковић.

Директор болнице у Пријепољу др Зоран Дробњак истакао је да су људи из Удружења били уз њих од почетка епидемије.

„Набавили су нам заштитну опрему а паралелно су и сакупљали новац за набавку вредног дигитаног скринингa. Радује нас што ће и у наредном периоду да нам помажу, јер су се показали као велики донатори”, рекао је др Дробњак.

Удружење Пријепољаца у Београду постоји преко 20 година, али прошле године се променило чланство Управног одбора и кренуло са новим акцијама.

„Стално смо у преговорима како можемо да помогнемо, од помоћи у виду пакета за најугроженије становништво до набавке заштитних средства и вредне технике. У наредном периоду ћемо активирати чланове да набавимо још неку опрему која је неопходна пријепољској болници. Пријепољаца у Београду има преко 10.000 који су или рођени у граду на Лиму или им родитељи потичу одатле, тако да нам је циљ да омасовимо удружење”, истакао је председник Удружења Иван Дивац.

Иначе, прошле године Удружење је најбољим ђацима пријепољских средњих школа купило лаптопове и организовало ручак у Београду.

РИНА


14.05.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO