У центру Чачка налази се храм стар 800 година: Турци га три пута претварали у џамију, а сада је остварен дугогодишњи сан верника

Чачак – Колико је стар град Чачак, толико је стара и црква у његовом центру. Заједно деле судбину стару осам векова, а кроз историју мењали су име,  а божија кућа чак и веру. Садашњи Храм Вазнесења Господњег, прво је био манастир, па су га Турци три пута претварали у џамију, а данас је парохијска црква. Време је узело свој данак, па је пре две године храм обновљен, након чега је уследило осликавање. Након пет месеци купола је добила потпуно другачији изглед и на тај начин остварен је сан свих верника из града на Морави.

„Композицију Вазнесења  Господњег осликао је академски сликар Радан Радојловић из Ћуприје. Господ је осликан са Богородицом, анђелима и апостолима, испод је 16 пророка, свака фигура има пет метара,а на куполи се налазе и 16 анђела који представљају небески свет. На куполи су представљени јеванђелисти Матеј, Марко, Лука и Јован,а у међупросторима су догађаји које најчешће прослављамо, српске мученике који су у новије доба пострадали”, каже старешина храма Марко Мирковић за РИНУ.

15.05.2020.


Fotografije