Куће од блата и земунице ничу у кањону Ђетиње: Ужице добија свој археолошки парк, откривају се све тајне неолитског живота (ФОТО)(ВИДЕО)

Ужице – Само једанаест километара западно од Ужица, изнад величанственог кањона реке Ђетиње на 666 метара надморке висине смештено је археолошко налазиште Стапарска градина. Половином 20. века обимним истраживањима на овом месту пронађени су остаци неолитског  и бронзаног доба који су фасцинирали стручњаке. У близини тог места сада ниче прави археолошки парк, други такве врсте у Србији, а његову изградњу у оквиру пројекта Неолајф, Европска унија подржала је са 600.000 евра. Након паузе изазване корона вирусом, радови на изградњи се настављају у понедељак.,

„На градини су откривени делови надземних стамбених објеката, добро очувани елементи тадашњих кућа, као и земуничне јаме. Пронађен је чак и велики депо житарица, у коме доминира пшеница, која води порекло из агри-кулурних врста предње Азије. Због неприступачности те локације парк се гради на удаљености од два километра поред  излетишта Стапарска бања“, каже за РИНУ, Снежана Милисављевић, менаџерка пројекта.

16.05.2020.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 1