Kuda ide ovaj svet: Dečak iz Podgorice drugo maloletno lice ucenjivao eksplicitnom fotografijom, podneta krivična prijava     ·     Dečak preminuo posle incidenta u školi     ·     Uhapšen muškarac zbog bacanja molotovljevog koktela na lokal u Prokuplju     ·     Ova škola od dece pravi srpske domaćine: U Svilajncu đaci imaju farmu svinja i goveda, proizvode svu hranu koju jedu a ostane i za prodaju - veliko bravo (FOTO)     ·     Danas isplata učeničkih i studentskih kredita i stipendija     ·     Održana 53. smotra recitatora „Pesniče naroda mog”     ·     Pogodjen avion, piloti se padobranom spustili u Konjeviće kod Čačka: Čitavo selo tada je tražilo vozače neprijateljskih letelica, meštani pregledali svaki metar     ·     Ovo su ključni momenti u nestanku male Danke iz Bora     ·     Paklicama cigareta daju potpuno novi život i upotrebnu vrednost: Nesvakidašnja reciklaža u Aranđelovcu, hipoterapija od koristi i za osobe sa invaliditetom (FOTO)     ·     Otac i sin iz Crne Gore napadnuti u Italiji, razbojnici im oteli sat vredan 20.000 evra     ·     Rekao da ide do toaleta i pobegao iz Prekršajnog suda: Uhapšen muškarac u Kragujevcu koji se uspeo da umakne policiji     ·     Ekološka katastrofa na srpskoj granici: Danonoćno gori divlja deponija u mestu Mostine kod Rožaja, meštani jedva žive i dišu od smrada     ·    


Autor: RINA.rs


Куће од блата и земунице ничу у кањону Ђетиње: Ужице добија свој археолошки парк, откривају се све тајне неолитског живота (ФОТО)(ВИДЕО)


Ужице – Само једанаест километара западно од Ужица, изнад величанственог кањона реке Ђетиње на 666 метара надморке висине смештено је археолошко налазиште Стапарска градина. Половином 20. века обимним истраживањима на овом месту пронађени су остаци неолитског  и бронзаног доба који су фасцинирали стручњаке. У близини тог места сада ниче прави археолошки парк, други такве врсте у Србији, а његову изградњу у оквиру пројекта Неолајф, Европска унија подржала је са 600.000 евра. Након паузе изазване корона вирусом, радови на изградњи се настављају у понедељак.,

„На градини су откривени делови надземних стамбених објеката, добро очувани елементи тадашњих кућа, као и земуничне јаме. Пронађен је чак и велики депо житарица, у коме доминира пшеница, која води порекло из агри-кулурних врста предње Азије. Због неприступачности те локације парк се гради на удаљености од два километра поред излетишта Стапарска бања“, каже за РИНУ, Снежана Милисављевић, менаџерка пројекта.

У ужичком неолитском насељу налазиће се куће, оружје, оруђе и све оно што ће вас вратити вековима уназад и упознати са начином на који је живео неолиткси човек. Парк ће бити конструисан на основу доступне архивске грађе, по узору на савремене археолошке паркове у свету, који су незаобилазна туристичка атракција.

„Динамика радова је због корона вируса мало успорена, али настављамо даље. Све се гради од материјала који су били аутентични за тај период, тако да се завршавају куће од блата, за чију изградњу су потребни и адекватни временски услови. Све то изводе радници из нашег краја, који познају те старе вештине и занате. Након кућа биће изграђене фигуре неолитског човека, као и презентација неких његових ритуала“, изјавила је Снежана.

До археолошког неолитског музеја долазиће се кроз добро познате “ћирине” тунеле, туристичким возићем који пролази кроз кањон Ђетиње, што је за све посетиоце додатно незаборавно искуство. Планирано је да у склопу овог насеља буду активиране и бројне радионице, на којима би сви заинтересовани могли да науче како су се некад обрађивали камен, кост и кожа и постављали у функцију свакодневног живота. Изградњом ове реплике неолитског насеља у Стапарима град Ужице ће додатно употпунити своју туристичку понуду.

РИНА


16.05.2020.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO