Невероватан туристички бисер у срцу Србије: У бањи Вољавча лечили се Римљани и кнегиња Љубица, данас лековита вода тече узалуд (ФОТО)

Крагујевац - Између три велике светиње на планини Рудник у селу Страгари код Крагујевца, налази се једина манастирска бања у Србији. Име је добила по манастиру Вољавча, јер је од њега удаљена само један километар, а лековита вода која проверено лечи реуму, ишијас и друга обољења из кревета је подигла на стотине људи, који су управо у овом делу Шумадије потражили свој спас.


"Бања је пре три деценије била пуна људи, и долазили су из Младеновца, Аранђеловца, Крагујевца и Чачка. Купања су почињала у шест ујутру, а завршавала се у 11 сати увече. Прво је било три, а затим шест изграђених када. Трајала су 20 минута, а вода се грејала у казану на дрва. Ту су били и доктор и стационар, а у летњим месецима посетиоци су спавали и под ведрим небом, само да буду ту", прича за РИНУ, Бранко Лукић који је одрастао поред бање Вољавче и присећа се свих добрих ствари које су се овде десиле.

20.05.2020.


Fotografije