За пет дана и од 228 резултата укупно четири позитивна у Моравичком округу: У Ужицу почиње истраживање о отпорности грађана на корона вирус

Чачак - У периоду од 15. маја до јуче Завод за јавно здравље Чачак послао је 309 узорака на анализу, од тога је стигло 228 резултата, а корона вирус је потврђен код четири особе - две из Чачка и по једна из Ивањице и Горњег Милановца.

У Општој болници је у истом периоду било 28 прегледа са осам пријема. На инфективном одељењу тренутно је хоспитализовано 11 пацијената, од тога су три позитивна, два су отпуштена као излечена.

На подручју Моравичког округа COVID-19 до сада је потврђен код укупно 165 особа - 98 са подручја Чачка, 57 из Горњег Милановца, шест из Лучана и четири из Ивањице. До сада се са подручја Чачка 19 лица води као излечено, а у Горњем Милановцу 26.

Почело епидемиолошко истраживање о отпортности грађана на КОВИД 19 у Златиборском округу

У току је „Национална студија серопреваленције и молекуларане карактеризације SARS-CoV-2 током епидемије у популацији Србије“ коју спроводи Медицински факултет Универзитета у Београду у сарадњи са Владом Републике Србије, односно Републичком мрежом Института и Завода за јавно здравље.

Истраживањем ће се проценити на нивоу земље колико је особа било у контакту са вирусом и имало или обољење са јасним знацима, или је потпуно без икаквих знакова и сиптома стекло отпорност на вирус. Помоћи ће у стицању увида у раширеност инфекције COVID-19 у нашој земљи, као и у потенцијалном спречавању даљег преношења вируса.

"То значи да смо добили списак са породицама које би учествовале. У истраживању би учествовали сви чланови домаћинства који испуњавају предвиђене критеријуме. Критеријуми не искључују особе код којих је потврђен вирус или су имали сумњу на њега. Уколико чланови домаћинства пристану да учествују врши се њихово анкетирање и узима се узорак крви за серолошко тестирање, која ће служити за oдређивања присуства антитела специфичних на вирус SARS-CoV-2 који изазива COVID-19. Узимање узорка крви за потребе истраживања се не разликује од уобичајене процедуре узорковања крви. Уколико чланови пристану да учествују у наредним данима обавиће се цела процедура узимања узорака и анкетирања о резултатима теста испитаници ће бити обавештени за 7 – 10 дана”, наводи се у саопштењу ЗЗЈЗ у Ужицу.

РИНА

20.05.2020.


Fotografije