Ništa im nije sveto: Muškarac se sumnjiči da je iz crkve kod Plava ukrao 200 eura, podneta krivična prijava     ·     Nadamo se da neće završiti na ražnju: Nesvakidašnji snimak iz centra Čačka, odbeglo jagnje uplašeno luta ulicama grada (VIDEO)     ·     Ne možemo stići da proizvedemo koliko nam traže: Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana ima pune ruke posla i širi svoje kapacitete, kreće se i sa prozvodnjom trofaznog baruta (FOTO)     ·     Živeli smo mesecima na ploči štale, do kuće smo prilazili čamcima: Dramatična sećanja Čačana na katastrofalne poplave pre deset godina, samo se nadaju - bilo ne ponovilo se (FOTO)     ·     Naoružan do zuba, policija upala u stan i našla čitav arsenal oružja: Uhapšen muškarac iz kolašine - imao puške, pištolje i municiju     ·     Četkicom stvara magiju i ljubav prema Srbiji pretvara u dela: Milica je učiteljica ali i vrhunska slikarka, nesebično se trudi da svoj talenat prenese i na đake     ·     U srpskim selima i dalje postoji "drvo zapis": Kultno mesto koje štiti od nevremena i nesreće, a sveti krst urezuje se jednom godišnje (FOTO)     ·     Gomila se smeće po lokalnim samoupravama koje inače ga odvoze na deponiju Duboko: Čačak odmah rešio svoj problem, otpad iz ovog grada se do daljeg odlaže u Kraljevu     ·     Ovo će biti centar zbivanja mladih na Zlatiboru: Dobili prostor za druženje i kreiranje sadržaja (FOTO)     ·     Pao diler u Priboju: Policija mu pronašla marihuanu i vagicu za precizno merenje, sve namenjeno za dalju distribuciju     ·     Dečak pao sa zgrade u Sutomoru: Sa teškim povredama prebačen u Klinički centar     ·     „Milan Blagojević - Namenska” AD obeležila 75 godina postojanja     ·    


Autor: RINA.rs


Необичан музеј у живописном српском селу: У Милановој колиби налазе се предмети стари преко 100 година (ФОТО)


Горњи Милановац - У атару села Горњи Бранетићи једна породица и даље пажљиво чува српску традицију, а у њиховом вајату налази се право музејско благо. Милан и Јелица Алемпијевић већ годинама уназад скупљају старе предмете које су у свкодневном животу користили наши преци, па се у колиби сада налази преко 250 експоната који су направљени пре једног века.


"Поједини нас питају шта ће нам све те старе ствари и да нема потребе да их чувамо. За нас то нису обични предмети, већ имају душу и чувају успомене. Из љубави према селу и традицији родила се идеја за овај наш необичан хоби", каже за РИНУ, Милан.


Овај горњомилановачки домаћин старинске предмете скупљао је свуда. По старим, напуштеним кућама, шталама али и по потоцима. 


"Неки људи су мислили да ћу се ја од тога обогатити кад им кажем да ми треба за музеј и неће да ми дају. Ја после неколико дана видим да су то бацили и узмем и тако је настала цела ова колекција у вајату. Ту је стари млекар, машине који су наши преци користили, гусле старе скоро 200 година, али и плугови са којима сам ја лично орао са дедом кад сам био мали", прича Милан.


Каже да ће овај необичан музеј који се налази у живописном селу, оставити у наслеђе својим унуцима, за које се нада да ће умети да цене сећање на своје претке.


РИНА

 


21.05.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO