Bombe padale kao kiša, jedna od glavnih meta bilo je ovo mesto: Nema stajanja ni po aprilskom snegu, vrši se razminiranje aerodroma Ponikve kod Užica (FOTO)     ·     Vučević: Na vojnoj vežbi Vihor 2024. preko 2.000 pripadnika Vojske Srbije     ·     Velike gužve na biralištima u Hrvatskoj     ·     Nevreme odnelo krov, ali ove godine spremno da primi mališane: Najbolji đaci iz Priboja i Prilužja sa Kosova, kao i osobe sa invliditetom imaće besplatno letovanje (FOTO)     ·     Plati, pa se klati: Od sada javna imovina oštećena u saobraćajnim nezgodama popravlja se o trošku lica koje ju je izazvalo, nova praksa JP Gradac     ·     Vozaču golfa se bore za život, dok su svi ostali stabilno: Šest osoba je povredjeno u sinoćnom udesu saniteta i putničkog auta kod Priboja     ·     Karambol kod Topole, sudar tri vozila u selu Desimirovac: Dve osobe povređene, jedno lice hitno prebačeno u kragujevačku bolnicu     ·     Incidenti ispred Kliničkog centra, građani naslino ulaze i napadaju zaposlene: Hitno potrebna policijska patrola koja će tokom noći da dežura ispred ove ustanove     ·     Uvek prvi na liniji odbrane Lima od smeća: Pribojski ekolozi čiste gomile otpada nakupljene na lančanicama, ružne slike sa lepe reke postaće prošlost     ·     Uleteli specijalci po nalogu i izvršili pretres: Uhapšena direktorica Agencije za sprečavanje korupcije u Crnoj Gori     ·     Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić (2) stigli u tužilaštvo     ·     Učenica iz Srbije povređena u saobraćajnoj nezgodi na ekskurziji     ·    


Autor: RINA.rs


Љубица из Горњих Бањана је супер бака: Иако има 95 година она коси и трчи са унуцима (ФОТО)


Горњи Милановац - Иако је напунила деведесет пет лета, Љубица Николић из села Горњи Бањани осећа се као да јој је пола века мање. Ова старица живи сама, обавља све послове у кући и ван ње. Не либи се она да тешком кофом дохвати воду са дна бунара или да покоси травнати пут који води до њене трошне куће.


"Још увек могу све сама и да покосим, исцепам дрва, али и да потрчим ако треба. Знам да неки моји вршњаци не могу да устану из кревета, а ја сам увек била активна и нисам се предавала. Унуци ме често зову да потрчим са њима, да провере да ли ја то стварно могу или се шалим. Кад ухватим спринт, остану у чуду", прича ова супер бака.


Без супруга је остала пре 30 година, а даље је наставила сама. У слободно време које у овим годинама има на претек, свира усну хармонику и пише песме. Па се из куће на обронцима Рајца често чују умилни звуци. Виспрена старица често зна и да се нашали на свој и рачун својих година.


"Матора сам, матора, али волим да живим. Док последњи динар имам нећу да се смирим. Матора сам као свака баба, али сам срећна што сам чукунбаба", написала је Љубица ове стихове.


У њеној маленој кући све подсећа на нека стара времена, све је чисто и утегнуто као да је млада домаћица или тек придошла невеста. Због њене смирености и благе нарави, муж јој је често говоро да ће живети 100 година, па изгледа да ће се његово пророчанство и обистинити. Потомци обожавају баку Љубицу, па се код ње најчешће сви заједно окупљају и кажу да нико не прави тако укусну проју и питу, као она.


РИНА


23.05.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO