Ide na remont: Zlatiborska Gold Gondola tokom do 18. aprila radiće samo vikendom, vrši se servis stubova     ·     Kupci stižu iz čitavog sveta, svi žele srpske rasne pse: Radojevići iz sela Šume kod Topole od nemačkih ovčara prave šampione, potrebno je puno vremena i truda (FOTO)     ·     Izgradnja Moravskog koridora teče po planu     ·     Ogromna zaplana marihuane u Rožajama: Pronašli 40 kilograma droge u napuštenom objektu pored magistrale (FOTO)     ·     Gašić stigao kod kuće gde je Danka (2) nestala     ·     Katolici i protestanti obeležavaju Veliki petak     ·     Gradovima i opštinama sredstva za inovativna rešenja u saobraćaju, akcenat na bezbednost dece     ·     Zablistaće novi prozori i vrata u Čačku: Preko 200 gradjana potpisalo ugovore o realizaciji mera energetske efikasnosti, a ovo je samo početak (FOTO)     ·     Vatra progutala kuću u Lapovu: Samohrana majka troje maloletne dece ostala bez krova nad glavom, dobri ljudi skupili se da pomognu     ·     Sprečena ekološka katastrofa: Nepoznato lice u Novom Pazaru u otvor šahte izručilo veliku količinu motornog ulja, na lice mesta odmah upućene nadležne ekipe     ·     U Srbiji danas još toplije, do 28 stepeni     ·     Vučić se danas obraća javnosti u 18 časova     ·    


Autor: RINA.rs


Чачак обележио градску славу Спасовдан: Литургија и литије у Храму Светог Вазнесења Господњег (ФОТО)(ВИДЕО)


Чачак - Резањем славског колача Град Чачак и Храм Вазнесења Господњег, обележили су градску и храмовну славу Спасовдан.

Колач су ломили свештеници чачанске цркве и градски функционери. После литургије, литије су обишле око цркве у порти храма за разлику од претходних година када су литије ишле централним градским улицама.

Присутнима се обратио старешина храма протојереј Марко Мирковић који је подсетио на значај данашњег празника када се господ Исус Христос син божији вазнео на небеса, благословио своје ученике а преко њих све нас и најавио свој други долазак.

Он је истакао да су заједно са верујућим народом и представници града на челу са градоначелником Милуном Тодоровићем били присутни од почетка на светој литургији.

„Ми на овом месту у цркви хвалимо бога и дела људи која су по богу, а бог је дао да уистину градоначелник и руководство града брину о овом храму. Ми смо дочекали да осликавамо храм Вазнесења Господњег и хвала богу, са свим искушењима које имамо, радови теку успешно, а сви смо сведоци лепоти осликане куполе која је јединствена у целој Србији. Овај храм је пролазио голготу српскога народа, био претваран три пута у џамију, али увек је васкрсавао у хришћанску православну цркву”, казао је Мирковић.

Он се захвалио свима који су помогли осликавање као и четврту велику обнову храма. Градоначелник Чачка Милун Тодоровић честитао је славу свим Чачанима и Храму светог Вазнесења Господњег.

"Да Бог да, да се чешће скупљамо у радости и срећи, да будемо јединствени и сложни и да у будућем времену будемо још христољубивији и још већи верници, да се више поштујемо и више уважавамо на радост свих нас, а пре свега наших најмлађих", казао је Тодоровић.

РИНА

 


28.05.2020.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO