Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo veći srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·     Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·    


Autor: RINA.rs


Чачак обележио градску славу Спасовдан: Литургија и литије у Храму Светог Вазнесења Господњег (ФОТО)(ВИДЕО)


Чачак - Резањем славског колача Град Чачак и Храм Вазнесења Господњег, обележили су градску и храмовну славу Спасовдан.

Колач су ломили свештеници чачанске цркве и градски функционери. После литургије, литије су обишле око цркве у порти храма за разлику од претходних година када су литије ишле централним градским улицама.

Присутнима се обратио старешина храма протојереј Марко Мирковић који је подсетио на значај данашњег празника када се господ Исус Христос син божији вазнео на небеса, благословио своје ученике а преко њих све нас и најавио свој други долазак.

Он је истакао да су заједно са верујућим народом и представници града на челу са градоначелником Милуном Тодоровићем били присутни од почетка на светој литургији.

„Ми на овом месту у цркви хвалимо бога и дела људи која су по богу, а бог је дао да уистину градоначелник и руководство града брину о овом храму. Ми смо дочекали да осликавамо храм Вазнесења Господњег и хвала богу, са свим искушењима које имамо, радови теку успешно, а сви смо сведоци лепоти осликане куполе која је јединствена у целој Србији. Овај храм је пролазио голготу српскога народа, био претваран три пута у џамију, али увек је васкрсавао у хришћанску православну цркву”, казао је Мирковић.

Он се захвалио свима који су помогли осликавање као и четврту велику обнову храма. Градоначелник Чачка Милун Тодоровић честитао је славу свим Чачанима и Храму светог Вазнесења Господњег.

"Да Бог да, да се чешће скупљамо у радости и срећи, да будемо јединствени и сложни и да у будућем времену будемо још христољубивији и још већи верници, да се више поштујемо и више уважавамо на радост свих нас, а пре свега наших најмлађих", казао је Тодоровић.

РИНА

 


28.05.2020.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO