Једна од највећих српских средоњовековних светиња налази се у самом центру Ариља: Плави анђео плени лепотом од 13. века (ФОТО)(ВИДЕО)

Ариље - У самом центру Ариља већ вековима смештена је Црква Светог Ахилија, коју je давне 1276. године изградио краљ Драгутин Немањић. Духовни је светионик овог краја, а кроз своју дугу историју сведочи о бројним борбама које су Срби храбро водили против непријатеља. Име је добила по епископу из Ларисе, једном од највећих бораца за хришћанство тог доба, а чије су мошти пренете у Ариље почетком 12. века.


"Кроз векове, локација на којој се налази црква Сетог Ахилија одувек је схватана и доживљавана као света. Познато је да је на месту где се данас уздиже велелепно здање цркве постојало светилиште још у старијем гвозденом и бронзаном добу. Први материјални траг паганског храма представља Трајнов новчић пронађен у најстаријем делу археолошког локалитета , што доказује постојање активне насеобине. Данашња црква подигнута је на темљима мале цркве која је ту постојала", изјавила је за РИНУ, етнолог-антрополог Марија Алексић.

15.08.2020.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 1