Produžila sam sebi život za 15 godina, sada sa osmehom prilazim ogledalu: Žana iz Čačka izgubila 80 kilograma za nepunih godinu dana (FOTO)     ·     Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo većih srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·     Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Једна од највећих српских средоњовековних светиња налази се у самом центру Ариља: Плави анђео плени лепотом од 13. века (ФОТО)(ВИДЕО)


Ариље - У самом центру Ариља већ вековима смештена је Црква Светог Ахилија, коју je давне 1276. године изградио краљ Драгутин Немањић. Духовни је светионик овог краја, а кроз своју дугу историју сведочи о бројним борбама које су Срби храбро водили против непријатеља. Име је добила по епископу из Ларисе, једном од највећих бораца за хришћанство тог доба, а чије су мошти пренете у Ариље почетком 12. века.


"Кроз векове, локација на којој се налази црква Сетог Ахилија одувек је схватана и доживљавана као света. Познато је да је на месту где се данас уздиже велелепно здање цркве постојало светилиште још у старијем гвозденом и бронзаном добу. Први материјални траг паганског храма представља Трајнов новчић пронађен у најстаријем делу археолошког локалитета , што доказује постојање активне насеобине. Данашња црква подигнута је на темљима мале цркве која је ту постојала", изјавила је за РИНУ, етнолог-антрополог Марија Алексић.


Својим специфичном архитектуром и богатим фрескосликарством једна је од најважнијих српских средњовековних светиња, а на њеним зидовима сачуване су фреске из тринаестог века. Према појединим предањима, ликовима светаца чак су ископане и очи, јер су Турци за време своје владавине манастир претворили у коњушницу и нису трпели да их свеци посматрају, док су према другој легенди, очи уклоњене како би се на тај начин вратио вид слепима. На левој страни налази се изузетно важна фреска, под називом Плави анђео, чија лепота сени посматраче вековима, а песник Бранко Миљковић је о њој написо чак и песму.


"Ариљски плави анђео представља Арханђела Гаврила, који окренут надесно благосиља Богородицу, лако испруженом десном руком, а у левој носи гласничку палицу. Представом светих арханђела на прилазима олтару приписује се улога чувара светилишта, а сликани су у најсвечанијим царским или другим одорама", открива Марија.


Током 14. века, за време владавине цара Душана, катедрала Светог Ахилија уздигнута је у ранг митрополије. Након тога за ову светињу наступило је неколико тешких векова, током којих је била паљена и уништавана. Половном 19. века, 1829. године почиње њено обнављање, а четири године касније поново су се, након дуго времена, зачула црквена звона. Црква Светог Ахилија сада је проглашена за споменик од изузетног значаја у Републици Србији.


РИНА

 


15.08.2020.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO