Žestok sudar kod tivatskog aerodroma: Motorom udario u automobil, vozač dvotočkaša teže povređen     ·     Gomila se smeće po lokalnim samoupravama koje inače ga odvoze na deponiju Duboko: Čačak odmah rešio svoj problem, otpad iz ovog grada se do daljeg odlaže u Kraljevu     ·     Kuma dobila poklon, pa se prošetala kroz kompleks: Ana je dala ime jake simbolike zatvorenom bazenu u Gornjem Milanovcu     ·     Policija intenzivno traži čoveka sa fotografije: On je pesnicama naneo teške telesne povrede Novosadjaninu     ·     Čačanin (39) uhapšen zbog oduzimanja deteta     ·     Velika zaplena kragujevačke policije: Uhapsili dilera koji je kod sebe imao kokain, marihuanu i pištolj, završio u pritovu a pištolj oduzet     ·     Formirana tri bedema i šest kaskada, oko 80 ljudi uključeno u gašenje vatre: Agonija na deponiji Duboko kod Užica i dalje traje, uz nadljudske napore nadležnih ekipa situacija ide na bolje     ·     Mala, ali jako opasna - meštani strepeli od poplava: Uređuje se korito reke Despotovice a uz njene obale grade pešačke i biciklističke staze, sjane vesti iz Gornjeg Milanovca (FOTO)     ·     Voda potpuno bela od sapunice u reci Trnavici: Stanovnici novopazarskog naselja u šoku, plaše se potencijalnog ekološkog incidenta (FOTO)(VIDEO)     ·     Policija upala u stan, a u stanu droga: Uhapšen Čačanin zbog sumnje da proizvodi i prodaje amfetamin i kanabis     ·     Robert Fico je stabilizovan, ali kritično: Stručnjak objašnjava šta ovo znači i da li mu je život ugrožen     ·     Na radnika se obrušila zemlja: Hitna pomoć hitno upućena u Mirijevo     ·    


Autor: RINA.rs


Он је малац генијалац из Пожеге: Урош из главе множи и степенује велике бројеве, шестоцифрени резултати без грешке (ФОТО)(ВИДЕО)


Пожега - Урош Васиљевић из Пожеге још увек нема пуних дванаест година, али зато у глави као да има савршено тачан дигитрон. Овај дечак без проблема за неколико секунди помножи троцифрене бројеве, а резулат који се мери десетинама хиљада тачан је до задње цифре.


"Као мали дечак почео сам да гледам Слагалицу, а најдража игра ми је била она са бројевима, почео сам да рачунам и свидело ми се. Бака ми је прво објаснила основне опрације, а онда сам научио и таблицу множења. Схватио сам да ми је то изузетно интересантно, па сам множио и тако се играо. Сваки нови број за мене је био изазов", прича Урош за РИНУ.


Пожешки малац генијалац одличан је ученик петог разреда, из матеметике има чисту петицу, а поред множења великих бројева чак пре шесте године знао да је чита и латиницу и ћирилицу. Иако још увек дечак, озбиљно игра шах, а на бројним турнирима и матемтачким такмичењима освајао је вредне награде. Како каже, логику за брзо рачунање је сам пронашао у глави и колико год се трудио, не може да је објасни онима који су ради да науче исто оно што зна и он.


"Често се дешава да док играм неку игрицу, или гледам телевизију, ја у себи рачунам бројеве и тако се играм. То ми је за сада омиљена забава. Могу да множим и бројеве са пет, шест цифара али са мањим бројем, али трудим се да и за то пронађем своју пречицу, па да множим из главе и петоцифрен број са петоцифреним", рекао је Урош.


Другарима из одељења често помаже приликом решавања неких задатака, а исто је и кад дође кући, јер млађа сестра не барата бројевима и рачунским радњама као он.


"Једном се десило да је чак и свог наставника математике исправио, док је радио задатак на табли. Урош је увидео грешку и сугерисао му, наставник је похвалио његов теленат. Од малена смо га самог слали у продавницу, увек је одлично баратао и са новцем ", каже поносна мајка Снежана.


Отац Никола такође је поносан на свог сина и нада се да ће његов неспорни математички таленат и даље да се развија. У шали каже, да тај ген није имао од кога да наследи и да је Урош најбољи математичар у породици.


"Све то је ишло постепено. Прво је множио двоцифрене бројеве са двоцифреним, а онда је могао сам из главе да множи и много веће бројеве. Прво смо били изненађени и проверавали смо га са дигитроном и увек је све било тачно, можда само понекад би му се поткрала нека мала грешка у великим резултатима. Он нама покушава да објасни како то рачуна, али верујте то звучи толико компликовано, та његова логика", каже Никола.


Кад порасте, Урош жели, како нам је рекао, да буде директор, а до тада се нада да ће успети да освоји једну Мају, са којом се дружи од малих ногу.


РИНА


01.06.2020.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO