Ово су змије које живе на Тари: Наоружајте се знањем пре него што кренете у авантуру, да вас не изненаде поскок и смук (ФОТО)

Бајина Башта - Са лепим и топлим временом повећава се и вероватноћа да у природи сретнете змије. Нема потребе за паником, али је опрез неопходан. Бројни посетиоци који су најавили долазак на ову планину требало би да знају да је врло могућ сусрет са овим гмизавцима, па је стога неопходно и да се упозоре како би требало да се понашају у тим ситуацијама.

“Познато је да се змије боје више од људи, него ми од њих. Уколико одлазите у природу носите дубоку обућу, дебеле чарапе и дуге панталоне, а ако наиђете на змију покушајте да је заобиђете. Не покушавајте да је отерате и тучете штапом. Такође, док шетате шумом било би добро да правите мало јаче кораке или да лупкате неким штапом како би змија осетила вибрације и побегла пре него што наиђете на њу. Када остављате одећу или обућу на местима која су доступна змијама, пре него што се обучете добро прегледајте гардеробу како би били сигурни да се змија није негде увукла”, каже за РИНУ, Ранко Милановић из НП „Тара“.

02.06.2020.


Fotografije