Ово је кућа испред које је Милош Велики узвикнуо бесмртне речи – ето мене, ето вас, рат Турцима: Село Горња Црнућа било је прва престоница тадашње Србије (ФОТО)

Горњи Милановац – У присоју планине Рудник, на брду изнад манастира Враћевшница у селу Горња Црнућа и дан данас се налази кућа испред које је кнез Милош Обреновић окупљеним устаницима узвикнуо чувене речи „Ето мене, ето вас – рат Турцима“.  Према појединим историјским списима, Милош се у Црнућу вратио крајем марта 1815. Године, па се ово село може назвати првом, али привременом престоницом Милошеве Србије, а сада обична сеоска кућа, некада је била владарски двор.

„Kнез Милош је децембра 1815. сазвао  у тој кући у Горњој Црнући,  Народну скупштину, која га је изабрала за врховног кнеза. Ту је усвојила први буџет и поставила чланове Народне канцеларије, па се може рећи да је кућа у Горњој Црнући неми сведок почетка Милошеве борбе са Турцима и првих година његове владавине. Од  1815. до  1819. године ту се налазила Главна народна благајна, њом је руководио кнез, а у његовом одсуству  порезе је примала кнегиња Љубица“, изјавио је за РИНУ, Александар Марушић, директор музеја Рудничко – таковског краја.

03.06.2020.


Fotografije