Леденом Моравом на Богојављење запливало 149 такмичара, први до часног крста стигао Ђорђе Луковић

Чачак – Пуцњима из трешњевог топа, оглашен је почетак пливања за Богојављенски крст у залеђеној Западној Морави у Чачку, које се одржава по петнаести пут заредом.

За часни крст реком је запливало 149 такмичара, међу којима су биле и две храбре даме.

Први до крста стигао је Ђорђе Луковић, двадесеттрогодишњи студент Економског факултета у Крагујевцу.

“Ово је шести пут да пливам за часни крст и осећај је заиста непоновљив и предиван. То што сам стигао први представља понос за мене, моју породицу и девојку, као и за Ватерполо клуб у Чачку за који мали број људи зна да постоји. Вода је била поприлично хладна, али ко сакочи једном, ту традицију понавља из годину у годину, а о томе најбоље говори и све већи број такмичара”, рекао је Ђорђе Луковић. 

Градоначелник, Милун Тодоровић, истакао је значај ове манифестације за Чачак.

“Најмање је битно ко је победио, али све честитке Ђорђу Лазићу који је први допливао до часног крста. Обновили смо ову лепу традицију која се одржава 15 гоина уназад. Град Чачак, Спортски центар Младост, али и Народни музеј и Галерија, али и бројни волонтери дали су свој допринос да оманифестација изгледа овако величанствено. На обалма Мораве је сваки пут све више публике, што говори да радимо добар посао”, изјавио је Тодоровић.

 

Поред такмичара из Чачка, традиционланом пливању у Морави нису оделелели ни Ивањичани. Шест храбрих момака такмичило се за свети крст.

“Већ трећу годину пливамо у Чачку. Ово је прелепа манифестација која чува старе српске вредности и веру у Бога. У Ивањици немамо где да пливамо и зато долазимо у Чачк”, рекао је Далибор Петровић.

На свечаној Богојављенској академији која ће се одржати у Дому културе, са почетком у 19 часова учесницима ће бити додељене плакете и захвалнице.

 

Регионална информативно новинска агенција РИНА

 

 

19.01.2019.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 5