Mraz desetkovao voće u ivanjičkim selima: Meštani svakog jutra sa strahom ulaze u šljivike i malinjake, koliko su niske temperature pogubne otkrivaju stručnjaci     ·     Milicija svaki dan patrolira, počinioce često uhvati na delu: Bahatim pojedincima koji prave divlje deponije mora se stati u kraj, bacaju gume, plastiku i leševe uginulih životinja bez pardona (FOTO)     ·     Požar izbio na maloj pijaci u Čačku: Zapalio se drveni objekat, vagrogasci odmah stigli na lice mesta (FOTO)     ·     Devojčicu udario automobil na Dorćolu: Na licu mesta policija     ·     U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša     ·     Silovit sudar kod Požege, na licu mesta Hitna pomoć: Sudarili se kombi i putnička vozila, na toj deonici uvek velika magla     ·     Havarija u Čačku: Odjednom se urušila ogromna količina zemljišta a na ulici krater, stanovnici u strahu (FOTO)(VIDEO)     ·     Zakucao se u prikolicu kamiona: Saobraćajna nezgoda kod Brodareva, jedno lice povređeno (FOTO)     ·     Novi detalji: Pet osoba povređeno u žestokom sudaru u Čačku, tri žene i dva muškarca primljeni u Urgentnu službu     ·     Saopštenje Skupštine Srbije: Ovako će objavljivati podaci o broju birača u svakom mestu     ·     Karambol u centru Čačka: Žestok sudar nekoliko vozila na raskrsnici, tri osobe povređene (FOTO)     ·     Vatreni obračun na autobuskoj stanici u Budvi: Mladići iz Berana fizički napali Budvanina, ovaj jednog od njih sutradan sačekao sa pištoljem i upucao     ·    


Autor: RINA.rs


Дан који ће у Пожеги бити уписан црвеним словима: Вучић отворио Будимку, некадашњи гигант поново ради (ФОТО)(ВИДЕО)


Пожега - Једна од некадашњих најпознатијих фабрика за прераду воћа, поврћа и меса, "Будимка" из Пожеге, након пет година проведених у стечају и неколико пропалих приватизација, данас је поново почела са производњом. "ИТН група" купила је овог бившег гиганта за 212,7 милиона динара, а у саму фабрику уложено је преко пет милиона евра. Инсталирана је нова опрема и извршене све потребне реконструкције, а намени је приведено 20.000 квадратних метара.

"Будимка је важна за целу Србију, показује колико смо дуго пропадали, али показује ако радимо да можемо успети. Разговарајући са Марковићима сазнао сам да се садашњи директор школовао у иностранству, вратио се у Србију и своје знање је ставио на располагање свима нама. У Србији може добро да се зарађује и то треба да знају наша деца. Отварањем Будимке наши пољопривредници имаће сигурну продају свог воћа, неће више имати бригу како ће га пласирати. Ова велика домаћа фабрика доказ је да наша земља крупним корацима иде напред. Са оваквим људима који верују у Србију, Будмика је од симбола пропадања постала симбол дизања Србије, као феникса из пепела", изјавио је Александар Вучић на отварању фабрике у Пожеги.

Пожешка "Будимка" откупљиваће воће од коопераната из целе Србије, поред Моравичког и Златиборског округа, велике количине воћа очекују се и из Војводине. Данас су размењени уговори са прва три кооперанта. Први производи који ће изаћи из ове фабрике биће од малине и вишње, а једна од кључних сировина која ће максимално бити искоришћена је шљива. Вест да ће поново бити покренути погуни, са радошћу је дочекало око 5.000 локалних кооперанта, који сада могу очекивати сигуаран пласаман својих производа.

"После 20 година агоније и пропасти, Будимка је данас на новом почетку и сугурном путу успеха. ИТН група има вештину и знање, да овој фабрици врати стару славу. Већ три деценије се бави прехрамбеном произвдњом и већ смо из мртвих дигли сличну руинирану фабрику и од ње направили лидера. Прошле године је извежено 10 милиона тона замрзнутог воћа, у Будмци смо препознали нови изазов. Реконструисали смо простор по најригорознијим свтеским стандардима, инсталирали најсавременију опрему, изградили нову водоводну инфраструктуру и котларницу на гас. До 20. јуна биће пуштена у рад и хладњача за откуп воћа из целе Србије. Захвални смо председнику што су омогућени модерни путеви, па воће у Пожегу стигне за само неколико сати. Планирамо да годишње прерадимо до 25 тона воћа и поврћа и да имамо 55 финалних производа.

У наредном периоду биће инвестирано још седам милиона евра, и биће запослено 150 људи, а произвиодња и извоз на годишњем нивоу биће максимално повећани. 

"Желимо да инвестирамо и у образовање младих кадрова, стога смо инвестирали у дуално образовање са Прехрамбеном школом у Пожези", додао је Марковић.

Од данас се у општини Пожега пише нова историја и сви се надају да ће ова фабрика вратити свој стари сјај. Пре него што је проглашена продаја, Привредни суд у Ужицу прогласио је банкротсво над "Будимком" и ослобио је дуга тешког 13 милиона евра. У плану је да се од сада са проширењем асортимана производње, уведу и посебне линије за производњу желираних производа у комбинацији са лековитим биљем.

"Велики дан за Пожегу и читав овај део Србије. Захвљајуем се на свему што је породица Марковић уардила за нашу Будимку. Фабрику коју су други гледали као симбол катанчења, они су је дигли из пепела", изјавио је Ђорђе Никитовић, председник општине Пожега.

РИНА

 


12.06.2020.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO