Дани домаћег филма у галерији ,,Надежда Петровић``

Чачак - У организацији удружења ДОK Србија и Филмског центра Србије, а у оквиру програма Дан домаћег филма, у четвртак 24. јануара, одржаће се пројекције десет домаћих документарних филмова у осам градова Србије. У Уметничкој галерији „Надежда Петровић“ биће приказана два документарна филма: „Тако ми на Истоку“ редитељке Kатарине Мутић и „Дневник једног камионџије о брату камионџији“ редитеља Милоша Љубомировића. Програм подразумева бесплатну филмску пројекцију и разговор са редитељима филмова.

Једносатна документарна прича “Тако ми на Истоку” је прича о влашкој врачари и њеној породици. Десанка је влашка врачара, али је истовремено и жена, мајка и супруга. Kако протиче дан једне такве жене, како са њом живе њени најближи, да ли она решава своје проблеме пођеднако лако као и туђе? Можемо помислити да је у питању само превара. Можемо помислити свашта, али веома ретко помислимо да ове врачаре, вештице или како их већ звали, имају живот, дом, породицу.

 Kраткометражни документарни филм "Дневник једног камионџије о брату камионџији" Милоша Љубомировића је прича о животу на два континента. Док прелази најразличитија пространства и живописне крајолике Америке, Душан преко Скyпе-а разговара са ближњима у Србији. Различити тренуци среће и туге смештени су у малој кабини камиона. За то време цео један живот се дешава у домовини, а Душан има само привид учествовања у њему.

Филмски центар Србије у сарадњи са ДОK Србија наставља са реализацијом пројекта Дан домаћег филма, са циљем промоције домаћих документарних филмова који нису имали широку биоскопску дистрибуцију, а заслужују да буду виђени.

 Осим у Чачку, Дан домаћег филма одржаће се у још седам градова Србије: Врању (“Дуго путовање у рат” Милоша Шкундрића), Лесковцу (“Пејзажи рата, пејзажи мира” Арона Секеља и “Сигуран посао” Игора М. Тохоља), Нишу (“Енкел” Александра Рељића), Новом Пазару (“Wонгар” Андријане Стојковић), Новом Саду (“Најважнији дечко на свету“ Тее Лукач), Врњачкој Бањи (“Гора” Стефана Малешевића) и Зрењанину (“Окупирани биоскоп” Сенке Домановић).

 

 Регионална информативно новинска агенција РИНА

21.01.2019.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 1