СНС: Најоштрије осуђујемо увредне на рачун жена

Чачак - Представнице Српске напредне странке у Чачку најоштрије су осудиле увреде које се ових дана износе на рачун жена. Мирјана Ђоковић градски функционер из редова напредњака, помоћница градоначелника за област заштите животне средине, рекла је да жене треба да се солидаришу без обзира којој политичкој опцији припадају.

„Имате жене које су врло корисне, уважене, озбиљне, организоване а нису припаднице ниједне политичке партије. С обзиром да је ово био напад на новинарку, требало би да иступе жене које се баве истом професијом. Као припадница 51 одсто женске популације и као неко ко се бави јавним послом поручујем, стоп насиљу. Доста је вређања жена. Као нечије мајке и ћерке заслужујемо пажњу и уважавање. Морамо осудити, а то је и мој лични став, оне који су насилници и који вређају. Оне који руше тековине родне равноправности. Сматрам жене врло способним и одговорним у вршењу својих функција”, рекла је Ђоковић.

Заменица градоначелника Милица Дачић истиче да напад на новинарку „Телеграфа” је изазвао не само осуду већ и то да се мора обратити пажња на овај проблем.

„Као припадница женске популације која вршим јавну функцију у овом граду борим се за бољу видљивост жена и веће ангажовање у јавном животу. Мене ови позиви на мизогенију и сексизам који су у последње време све присутни неће обесхрабрити. Морамо радити на освешћивању друштва не смао кроз еманципацију жена већ да императив постане поимање да је једнакост темељ свих демократија али и напретка заједнице. Чињеница је да је Српска напредна странка дала велики допринос заступљености жена у политици. Представници опозиције су у више наврата објављивали коментаре који су на неки начин и простачки и дискриминаторски и који имају за циљ обрачунавање са политичким неистомишљеницима управо тим женомрзачким изјавама. Тиме су показали да нас гледају кроз призму пола и да тиме желе да потру оно што можемо као политички делатници да изазовемо. Овакве изјаве доводе до ширења мржње и деградације жена у друштву. То не можемо да толерешимо, не само жене из СНС већ и из других политичких организација”, закључила је заменица градоначелника.

 

СНС Горњи Милановац: Вређање жена није начин да опозиција дође до политички поена

 

Горњи Милановац – Сведоци смо бруталних вређања жена у Србији од стране опозиционих припадника. Од позива за силовање, па до називања новинарке Српског телеграфа најпогрднијим именима. Томе морамо стати у крај, јер сутра било која жена може бити предмет њихове осуде и вређања”, изјавила је председница форума жена Српске напредне странке у Горњем Милановцу, Јадранка Достанић.

Она каже да је неопходно покренути се и осудити такво понашање, јер јавно вређање жена, како тврди Достанић, не треба да буде средтсво којим опозиција постиже политичке поене.

“Не желимо Србију у којој су жене олако вређане, јер то може бити стимуланс онима који иначе врше родно насиље. Лидери Савеза за Србију, Ђилас и Обрадовић треба да смисле адекватан политички програм који ће привући бираче, а не да гласове бедно прикупљају омаловажавањем жена. Они желе промене, а не желе на изборе. То је апсурд. Али свесни су поруке коју им народ јасно шаље и подршке коју има СНС на челу са председником Александром Вучићем. Не можемо дозволити да новокомпоновани политичар Сергеј Трифуновић на друштвеним мрежама вређа жене и назива их курвама. Не желимо такву Србију, већ се боримо за бољу и лепшу државу”, истакла је Јадранка Достанић.

У локалној самоуправи Горњег Милановца за сад није забележен ниједан случај вређања и омоловажавња жена, али Достанић наглашава да уколико се оваквом понашању опзиције не стане у крај, питање је дана кад ће таква реторика прећи и на локални ниво.

 

СНС Нова Варош: Желимо Србију без вређања жена

 

Жене, чланице Српске напредне странке, сматрају да је ових дана политичку и медијску сцену Србије преплавило непримерено вређање жена.

 Тим поводом у Новој Вароши је у просторијама Повереништва Српске напредне странке одржана конференција за новинаре на којој су се обратиле Сакиба Варагић Чолаковић, Мерхила Дивац и Јелена Лековић.

Окупили смо се данас да пошаљемо једну велику, снажну и јаку поруку свим женама Србије да смо на правом путу да уз Александра Вучића можемо бити само јаче и успешније, навела је одборница у локалном парламенту и потпредседница Уније жена СНС-а у Новој Вароши Сакиба Варагић Чолаковић.

Ових дана свака мајка, бака, пословна жена, девојка, пензионерка осећа се пониженом и омаловаженом због изречених претњи и увреда од стране опозиције коју чине квази интелектуалци и пропали глумци, сматра Мерхила Дивац.

– Србија као модерно и демократско друштво мора стати на крај, јавном линчу који трпи свака од нас. Савези Ђиласа, Обрадовића, Јеремића и сличних њима, у недостатку своје креативности и стваралаштва покушавају да се докопају власти, омаловажавајући и претећи свима нама које смо направиле прави избор – казала је у обараћању новинарима Мерхила.

Политика Александра Вучића годинама се бори против насиља и у том смислу постигнути су значајни и видљиви резултати, док се с друге појављује Савез за Србију који пропагира насиље као један од својих основних политичких постулата, наводи Јелена Лековић.

– Политика Александра Вучића годинама се залаже за родну равноправност, за поштовање и унапређење људских права, залаже се за бољи положај жена и жена је коначно добила у друштву место које јој припада. Сада се појављје група женомрзаца која из дана у дан прави атак на оно што нам је Устав загарантовао а ми се избориле да се то поштује. Појавила се група којој смета јака и самостална жена, жена која зна шта хоће, жена која има свој став и своје мишљење и не подлеже притисцима и уценама. Насиље је много шири појам од физичког малтретирања, вређање и понижавање једнако је физичком насиљу. Да ли желимо да живимо у Србији у којој ће насиље бити подржано, да ли желимо да живимо у Србији у којој ће бити дозвољено гажење жена – пита се Лековић. Она додаје и да ова дешавања која се све чешће понављају превазилазе политику и задиру у основна људска права те да не сме нико да дозволи себи да било коју жену назове погрдним именом.

Иначе конференцији за медије поред новинара присуствовао је и велики број чланица Српске напредне странке у Новој Вароши.

 

Регионална информативно новинска агенција РИНА/ Глас западне Србије

23.01.2019.


Fotografije