Данас је Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогома: У Србији наjчешће дроге – марихуана, хероин и кокаин

Одлуком  Генералне скупштине Уједињених нација, од 1987. године, 26. јун се обележава као Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама. Подржавајући мултисекторски приступ решавању овог проблема, у сарадњи с Удружењем „Излазак“, Канцеларија за борбу против дрога се на овогодишњем 63. заседању Комисије за опојне дроге у Бечу (Commission on Narcotic Drugs, CND) представила с темом „Мултисекторски састанци у Србији – мања маргинализација и већа сарадња на проблемима везаним за дроге“ у оквиру ког су презентовани резултати регионалног.

 

„Иако се из године у годину, како на међународном, так и на регионалном нивоу улажу све већи напори како би се злоупотреба дрога ставила под контролу, а незаконита трговина искоренила, проблем злоупотребе дрога и даље је присутан, што представља ризик за јавно здравље и функционисање друштва у целини.  Тржишта дрога постају све сложенија и приступачнија. Супстанцама на биљној бази попут канабиса, кокаина и хероина, придружиле су се на стотине синтетичких дрога од којих многе нису под међународном контролом. Поред тога, присутан је и тренд наглог пораста употребе фармацеутских лекова у немедицинске сврхе“, казао је Милан Пекић диерктор Канцеларије за борбу против дрога.

26.06.2020.


Fotografije