Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Тодоровић: Ако се буде повећавао број инфицираних увешћемо ванредну ситуацију


Чачак - Ситуација у Чачку у вези корона вируса постаје сложенија. До 11. јуна скоро 700 тестираних лица и ниједно позитивно, од тог датума на дневном нивоу је било једно до двоје новооболелих, док у последњих пар дана се тај број знатно повећа и тако имамо девет, осам, седам и поново девет лица са регистрованим вирусом ковид, рекао је командант Штаба за ванредне ситуације у Чачку Милун Тодоровић.
„Негде око 595 узоркованих од 11. јуна, и укупно 77 инфицираних у Моравичком округу. Од тога 70 на територији града, пет из Горњег Милановца и два из Лучана. Тренутно имамо у болници 35 пацијената, 21 има потврђени ковид вирус и једно лице је на респиратору. Све хоспитализоване особе су млађе од 55 година”, истакао је Тодоровић.
Он је замолио грађане да се придржавају прописаних мера, да носе маске и држе растојања.
„Радни тим за праћење ширења корона вируса ће заседати и сутра, и у зависности од ситуације нећемо бежати да уведемо и ванредну ситуацију на територији града, ако се настави тренд раста позитивних на ковид 19. У току дана добићемо још пет клиничких респиратора за нашу болницу, имамо већ осам. Имамо и по два транспортна респиратора у болници и дому здравља”, казао је Тодоровић.

Општа болница у Чачку вратила се у систем ковид одељења као што је била раније. Плава хала је спремна да се пусти у финкцију, Дом здравља ради пријемно тријажне прегледе, као и брзе тестове и ПЦР тестове у привременој ковид амбуланти. Према речима Тодоровића у наредним данима ће се можда активирати и амбуланта у Љубићу.

Такође, апеловано је на грађане да се суздржавају од великих окупљања, јер мере које ће бити уведене, ако број заражених буде растао је између осталог и затварање угоститељских објеката.

Директор чачанског Дома здравља Александар Пајовић рекао је да раде нормално и апеловао на пацијенте да заказују прегледе код својих лекара и да не долазе без преке потребе.
„Апелујем да се што мање долази у групама и да се поштују прописане мере. У Дому здравља задњих пар дана појавио се све већи број пацијената са фебрилним стањима, тако да ради амбуланта у соби за изолацију. Пацијенти се прегледају у ковид амбуланти, радимо брзе тестове, за сада не ПЦР, то ради ЗЗЈЗ. Сви пацијенти који долазе у Дом здравља, а имају симптоме биће им рађен брзи тест и лабораторија како би што пре били припремљени. Пацијенти који имају позитиван тест и уколико имају симптоме попут високих температура, кашља и дисајних проблема биће упућивани у ковид амбуланту у болницу где ће лекари одлучивати да ли ће бити у кућној изолацији или ће бити на болничком одељењу“, каже Пајевић и додаје да је систем опет на провери, односно координација града Чачка, две здравствене установе и ЗЗЈЗ.

Олакшавајућа околност је та што смо ово све већ једном прошли, а отежавајућа ситуација је већи број оболелих, младих људи.
„Чекају се инструкције државе, Владе РС, ресорног министарства и на основу тога ћемо поступати. За сада се ради појачано, Дом здравља издржава, амбуланту у Љубићу отворићемо ако буде било потребе, како се пацијенти са евентуалном сумњом на Ковид 19 не би мешали са осталом популацијом. Имамо наставак инфекције која је била, али је под контролом. Мобилисали смо кадар, ту је и Плава хала ако буде било потребно, а пре свега апелујем на одговорност и на избегавање скупова”, додаје Пајовић.
Он подсећа да решење о томе која ће болница бити ковид болница доноси Министарство здравља и да чачанска болница за сада то није, али и да има одређени број кревета на одељењима.
„Имамо одређени број кревета на инфективном одељењу, неурологији, палијативи и грудном и ту се смештају пацијенти који су ковид позитивни. Отварање амбуланте у Љубићу није спорно, можда већ буде и сутра, до краја дана ћемо одлучити, али нико не крије и не спори број пацијената. Болница тренутно има око 30 пацијената, има њих неколико са тежом клиничком сликом, на респиратору је само један пацијент. Једно лице има тежу клиничку слику, а пацијенти су старости од 20-55 година”, додаје Пајовић.

РИНА


29.06.2020.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO