Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Bukte požari širom Srbije: Vatrogasci se uhvatili u koštac sa plamenom izazvanim na otvorenom prostoru     ·     Teška saobraćajna nesreća u Svilajncu: Izgubio kontrolu nad vozilom pa sleteo sa puta     ·     Svetlana Dragijević majka ubice male Danke odbila da svedoči     ·     Vatreni obračun u Kolašinu: Zapaljen skupoceni audi, osumnjičeni za ovo delo prilikom hapšenja napao policajce     ·     Ekološka bomba kod Topole se konačno sanira: Nesanitarna deponija Torovi svaki čas gori, uzrok je nepažnja pojedinica koji tragaju za sekundarnim sirovinama     ·     Pune ruke posla za Hitnu pomoć tokom vremenskog rolerkostera: Najviše se javljali bolesnici koje pate od visokog pritiska i astmatičari     ·     Sinoć napadnut mladić na Autokomandi u Beogradu     ·     Lazoviću i Katniću određen pritvor     ·     Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara     ·     U Srbiji još danas toplo, od sutra osetno hladnije     ·     Drama na ulicama Novog Pazara: Mladić bežao od policije pa udarao u parkirane automobile, tokom filmske potere iz vozila izbacio nož     ·    


Autor: RINA.rs


У овом селу је одигран најнеобичнији дерби у Србији: Црнке и плавуше одмериле снаге у фудбалу, а победнице добиле метлу и то златну (ФОТО)(ВИДЕО)


Чачак – Плавуше и црнке,  често чујемо питања које су лепше или привлачније. Међутим, у селу Горња Горевница код Чачка оваква класификација одавно је изашла из моде, а плаве и црне даме уместо код маникира и фризера сада се срећу, ни мање ни више него на – фудбалском терену. Традиционални, необични женски дерби на терене ФК „Јединство“ привукао је мештане неколико села, свако је имао своје фаворите,  а храбре жене са лоптом на трави бориле су се као лавице.

„Могу рећи да црнке играју грубље, више се гурају, али и ми смо борбене. Не дамо се. Поред тог такмичарског духа, који дефинитивно постоји, најважније је лепо међусобно дружење и пропагирање здравог начина живота. Кад можемо ми оволико да трчимо, онда могу сви, нарочито деца“, рекла је за РИНУ  Даница Радојевић која је бранила спортску част плавуша.

Идеја о овом несвакидашњем дербију потекла је 2016. године. У Горњој Горевници већина малишана тренира фудбал, па су се маме одважиле да заиграју против своје деце. Временом пријавило их се толико да су морале бити на неки начин подељене у тимове и почеле су да се такмиче између себе.

„Распоредили смо их у два табора, црне маме и плаве маме. Из године у годину овај женски дерби у нашем селу постаје све популарнији, па је све више пријављених дама. Сада имамо учеснице и из околних села, а стигле су и професионалне фудбалерке. Све се оне приватно јако добро друже, али своје пријатељство на овом дербију оставе иза игралишта, на терену су љуте противнице“, изјавио је Иван Глишић, председник ФК „Јединство“ и иницијатор овог догађаја.

На трибинама мужеви, деца и свекрве. Свако навија за маму из своје породице. Често се могло чути и оно чувено „уа судија“, али ипак борба је била фер, а фудбалерке виспрене и спремне за много трчања и голова.

„Није лако судити женама. Глава је у торби“, рекао је кроз осмех судија Милун Јовановић и отрчао да раздвоји гурку на терену.

Какав дерби, таква је и награда – јединствена. Победнице утакмице у селу крај Чачка уместо пехара на крају чека метла, али не било каква већ златна на коју се уписује име победничке екипе. Ове године она је отишла у руке мама које приликом фарбања не користе бланш. Црнке су биле боље.

"Дале смо све од себе и нисмо се манекенисале. Фудбал је у нашем селу најпопуларнији спорт и иако смо маме, волимо жестоко да одиграмо меч", пручила је Ивана Глишић, капитен екипе црних мама. 

РИНА


02.07.2020.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO