Милановачки просветари траже исплату путних трошкова, у супротном следи радикализација

Горњи Милановац /РИНА/ - Синдикат образовања Горњи Милановац организовао је протест на тргу у центру града због неисплаћених путних трошкова просветним радницима у тој општини. Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) позната је као организација која се бори за сваког свог члана.
„Овај протест је први у низу и оправдан како би се скренула пажња онима који раде у општини да морају да раде за људе, а не за себе, а против неких. Људи из Горњег Милановца годину дана покушавају да се договоре са председником општине, али се то није десило. Председник ће морати да објасни када стигне на десетине судских спорова који су покренути, када ови људи буду добили оно што им припада по Закону о раду и Посебном колективном уговору и када петстотина или тристотине пута буду повећани трошкови, питаће се ко ће то да плати”, рекла је председница УСПРС-а Јасна Јанковић.
Она наводи да су дошли да подрже колеге и да неће одустати јер се боре за оно што је праведно и за оно што је по закону.

Владимир Милисављевић председник ОО УСПРС Горњи Милановац додао је да су украћени за надокнаду за одлазак и долазак са радног места.

„То траје више од годину дана. Ситуација је таква да ми не можемо ни да почнемо да преговарамо озбиљно о овом проблему. Ово је ускраћивање законских права. Битно је да смо ми данас овим скупом показали да смо озбиљни у овом науму да затражимо да се испоштује закон, а ако буде требало и да се радикализују наше протестне активности. Надамо се да до тога неће доћи јер постоји могућност да се договоримо око решавања овог проблема. Ово је остварљиво, а битна је само добра воља.
Тражимо да се до краја другог полугодишта плате сва дуговања а онда да се договоримо како у будућности да се испоштује закон. Што је до општинске управе а не до нас.
Постоје три захтева, то је поштовање члана 118. став 1. Закона о раду затим Посебни колективни уговор члан 26. и Уговор о раду. Други наш захтев је да се престане са дискриминацијом, да се неким колегама плаћа а некима не, а трећи је да се редовно све исплаћује”, казао је Милисављевић додајући да од 600 запослених у просвети угрожена је трећина.

Иначе, данашњем протесту подршку су дали и представници уније Чачка, Краљева, Ивањице, Крагујевца као и радници у здравству, радници Синдиката Слога и други.

Регионална информативно новинска агенција РИНА

 

24.01.2019.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 3