Najpoularnije izletište za praznike, broj stanovnika se tada utrostruči: Ekspanzija turizma u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, netaknuta lepota i srednjovekovni manastiri privlače goste (FOTO)     ·     Jak zemljotres pogodio Tursku     ·     Ovo će biti crnogorski Zigi: Vatrogasci-spasioci iz Nikšića po prvi put u istoriji dobili psa obučenog za spašavanje ljudi iz ruševina, Pan je stigao iz Slovenije i ima 20 meseci (FOTO)     ·     Pre 16 godina nije postojala nijedna firma, danas tu posluje 20 uspešnih kompanija: Svilajnac se digao kao Feniks iz pepela i postao privredni lider okruga, otvorene pozicije za stotine radnih mesta (FOTO)     ·     Mesecima pratili dilere u Nikšiću: Razbijena kriminalna grupa - jedan uhapšen, drugi već u zatvoru, a još dvojica u bekstvu     ·     Vozač Red Bula Maks Ferstapen osvojio pol poziciju u Kini     ·     Produžila sam sebi život za 15 godina, sada sa osmehom prilazim ogledalu: Žana iz Čačka izgubila 80 kilograma za nepunih godinu dana (FOTO)     ·     Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo većih srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·    


Autor: RINA.rs


Берба плавог злата у пуном јеку: Боровнице у Србији посађене на 1.500 хектара, све што произведу воћари продају и то по одличној цени (ФОТО)


Смедеревска Паланка – Увелико траје берба српског плавог злата. Последњих година, поред малина и борвнице су постале својеврсан бренд наше земље, а у Европи се распознају по добром квалитету и специфичном укусу. Живота Бајкић из села Влашки До код Смедеревске Паланка већ годинама се бави пољопривредном производњом, али од кукуруза, пшенице и јабука није било зараде, па се овај домаћин одлучио да посади боровнице и није се покајао.

„На 83 ара посадили смо ово воће, пре пет година. Првобитна улагања су заиста велика, али први род стиже након три године и све се то исплати. У четвртој години још увек исплаћујете оно што сте дали на почетку, али од пете године имате чисту зараду. Цена боровница добра је и стабилна, па ове бобице заиста су право злато“, каже Живота за РИНУ.

Први његов род био је око 520 колограма, а сада очекује и до 10 тона овог воћа. Све што обере, Живота каже, да и без проблема прода, јер српска боровница изузетно је тражена и на домаћем и на страном тржишту.

„Воће пласирамо у хладњачу, по цени од четири до шест евра по килограму. Најважнија је величина плода, не сме бити испод 12 милимитера, а најбољи су плодови који достижу величину од 22 милиметра. Наше поднебље изузетно је погодно за узгој боровница, а плодови из Србије у Европу стижу кад влада својеврсан вакум на тржишту, јер долази после боровнице која рађа у Шпанији, а пре оних које стижу из Пољске“, каже Живота.

У Србији се боровница узгаја на око 1.500 хектара, а бројни су они који одлучују да засаде управо ово воће због могућности добре зараде. Међутим, да би све то било изводљиво и у пракси потребно је много труда и стриктно праћење упустава стручањака, јер само тако успех и прилив новца неће изостати.

„То је дефинитивно воће будућности и бизнис који се оставља унуцима. Биљка која воли сунце и врло је отпорна на мраз и ветар за разлику од других воћки, али  због плитког корена не подноси сушу и зато је неопходно у самом старту поставити добар систем за наоводњавање, јер су висока влажност и редовно заливање од изузетне важности. Неопходно је пре садње адекватно припремити земљиште и изабрати квалитетен садни материјал“, изјавио Миле Радисављевић, испред фирме ИТП Иригатион.

Ако се све уради како треба, приноси по једном хектару су од 15 до 17 тона. Зарада на једном килограму је у просеку око три евра, па се простом математиком може израчунати зарада. Због својих повољних утицаја на здравље изузетно су тражено воће, а најзаинтересованији за српску боровницу већ неколико година уназад су Холанђани и Руси. Свеж програм боровнице има најбољу перспективу извоза, јер се на западу она најчешће конзумира баш у таковом стању,

РИНА


04.07.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO