Policajac iz Policijske uparve u Boru uhapšen je zbog odavanja informacija o nestaloj Danki     ·     Specijalistički timovi ušli u jezivi tunel u potrazi za Dankom iz Bora: Za njom tragaju više od 70 sati (FOTO)     ·     Težak sudar dva putnička vozila i jednog teretnjaka: Delovi rasuti po kolovozu u naselju Mrčajevci kod Čačka (FOTO)     ·     Beživotno telo muškarca pronađeno u uvali na poznatom hrvatskom ostrvu     ·     Ide na remont: Zlatiborska Gold Gondola tokom do 18. aprila radiće samo vikendom, vrši se servis stubova     ·     Kupci stižu iz čitavog sveta, svi žele srpske rasne pse: Radojevići iz sela Šume kod Topole od nemačkih ovčara prave šampione, potrebno je puno vremena i truda (FOTO)     ·     Izgradnja Moravskog koridora teče po planu     ·     Ogromna zaplana marihuane u Rožajama: Pronašli 40 kilograma droge u napuštenom objektu pored magistrale (FOTO)     ·     Gašić stigao kod kuće gde je Danka (2) nestala     ·     Katolici i protestanti obeležavaju Veliki petak     ·     Gradovima i opštinama sredstva za inovativna rešenja u saobraćaju, akcenat na bezbednost dece     ·     Zablistaće novi prozori i vrata u Čačku: Preko 200 gradjana potpisalo ugovore o realizaciji mera energetske efikasnosti, a ovo je samo početak (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Љубинко чува једно од највећих стада у Србији, посао је тежак, али плата одлична: Ево колико новца зарађује српски чобанин (ФОТО)(ВИДЕО)


Чачак – Често се може чути за неког ко и није нарочито способан, да не би могао да сачува ни две нацртане овце. Међутим, Љубинко Радевић (63) из златиборског села Јабланица од маја месеца сам чува чак 380 живахних овчица на планинским пропланцима. Може се рећи да је ово једно од највећих стада у Србији, а настало је тако што су домаћини из неколико села своје животиње поверили на чување само једном чобанину.

„Власници из наших крајева, али и из Крушевца, Пожеге, Јасенова, њих укупно 28 дотерали су овце на чување. Та пракса је некада давно била уобичајена да се овце терају у планинску испашу, али данас је то реткост“, каже овај чобанин за РИНУ.

Посао није ни најмање лак, али оно што је утицало да се Љубинко ипак прихвати чувања оваца по златиборским шумама, јесте новац. Он месечно може да заради плату много већу од оне која је означена као просечна у Србији.

„Чување једне овце кошта 400 динара дневно, или 2.000 месечно. То није много појединачно за власника, ако стадо има у просеку око 10 оваца, али кад се све то сабере и помножи, моја месечна зарада испада око 140.000 динара. Овце се чувају од маја до октобра месеца, па је укупна зарада за тих пет месеци око 700.000 динара. То никако није мали новац, нарочито за нас сељаке који живимо од свог рада. Пола новца добијемо на почетку, што нам много значи да купимо све што нам треба за кућу. А другу половину по завршеном послу“, искрено прича Љубинко.

Зарада је добра, али није нимало лака. Најбољи пример за то је и Љубинкова килажа, која је за два и по месеца  отишла у минус – и то у двоцифреном броју.

„Колико сам трчао за овцама првих месеци, смршао сам 18 килограма иако сам се хранио здраво и имао редовне оброке. За овај посао потребне су вам хитре ноге, али и да се познаје ћуд овце. Док се не сроде у једно стадо, морају се стално држати на оку. Често се дешава да нека одлута, па је враћам у стадо. Никад не могу све да их пребројим, али имам посебне тактике како проверавам да ли су све ту. Ујутру пре седам их водим на испашу, и будем са њима док не падне мрак. Кад пада киша, град и дувају ветрови, све време смо ту на ливади. Крваво се заради сваки тај динар у чобанији“, рекао је овај Златиборац.

Само у ретким данима на радном месту га замени супруга, а одмах после овај вредни чобанин опет наставља тамо где је стао. Он је доказ да ко хоће да ради увек има шта, па макар то било и чување оваца.

„Нико ове работе није хтео да се прихвати осим мене. Млади се жале да нема посла и иду у иностранство да служе другима, док би мени помоћ добродшла. Али све је то узалдуд, неће људи да чувају овце“, поручио је Љубинко. 

РИНА

 


09.07.2020.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO