Драгачево: Власт у Лучанима преузели Котражанци, у СО Лучанке

Лучани - Нови сазив СО Лучани данас поподне је на својој другој седници за председника општине изабрао дипл. eкономисту  Миливоја Доловића (32) из Котраже, а за његовог заменика доктора ветеринарске медицине, Милоша Јовичића (36). Јовичић је иначе пореклом из Белог Камена код Котраже, пет последњих година ради у Гучи па се тако може рећи да су власт у општини Лучани преузели Котражанци.

Нови председник, Доловић, иначе први је из Котраже који је сео за сто челног човека општине Лучани и најмлађи председник у овом крају икада. Истовремено, истим поступком гласања изабрани су чланови Општинског већа у коме ће бити: Славко Љубојевић из Гуче, Миомир Стојановић и Слободан Милић и Доњег Дубца, и Лучанци Ненад Миловановић, Марија Тајсић, Радисав Пантелић и Зоран В. Пантелић.

Овај сазив Скупштине општине Лучани, иначе, има 35 одборничких столица (27 за напредњаке, 4 Савеза за Србију и по две СПС и ГГ „1 Тим“). За ново руководство гласала су 34 одборника уз један неупотребљен листић и владајућа гарнитура на челу са Доловићем имала је 29 гласова за, и 5 против.

Уочи гласања шеф одборничке групе напредњака Владимир Кнежевић саопштио је да овог пута неће бити политичких ратова у Драгачеву, узвраћајући на примедбе опозиције:

„Ви сте на изборима одлично прошли, показали сте како власт се не осваја, имаћете још мање гласова. Народ вас је упознао и завршио са вама“.

После гласања нови председник Доловић је свим одборницима изразио захвалност на поверењу, истичући:

„У тридесет последњих година, сигуран сам, нико у овом дому није изабран са оваквом већином. То је част али и одговорност, и трудићу се са својим тимом да оправдам ово поверење четири наредне године“.

Предсеник Лучана је затим, нагласио да се за Јовичића као свог заменика одлучио  због тога што је реч о човеку који је “вредан и паметан“ истичући да је састав Општинског већа обећавајући.

„Не желим више да причам овај је одавде, онај је из оног села, овај из другог. Сви смо ми грађани општине Лучани, и свима нам је света обавеза да радимо за 19.000 становника нашег краја. Желео бих да се захвалим и мојој претходници Весни Стамболић од које сам имао шта да научим, а хвала и одборницима СПС-а  што су данас подржали Српску напредну странку“. Доловић поручује да је његов циљ да се разговара и договара са свима који учествују у политичком животу овог краја, додајући да ће му ,,тада бити пуно срце“.

„Молим вас да се више не делимо на горње и доње Драгачево".

,,Како задржати људе на селу? Пут, вода, струја у Дубцу, Живици, Краварици, створити људима исте услове живота како у Гучи тако и у Лучанима. Сви смо ми у суштини исти, ја сам само први међу једнакима, и бићу поносан ако оправдам ваше поверење.

Доловић је иначе изабран са победничке листе „Александар Вучић, зато што волим Лучане И Драгачево“ и напредњаци у овом парламенту имају убедљиву, двотрећинску већину. Међутим у политичкој панорами Драгачева никада ништа није ишло равном линијом, па су се и опозициони прваци данас надметали ко ће уверљивије да критикује нову власт. Замерили су, рецимо, и што је разрешен дужности директор Туристичке организације „Лучани“ Вукашин Драмлић, наводећи да је оправо он у овој сали изабран уз помоћ напредњачке већине. На његово место као вршилац  дужности именован је, одлуком на овој седници, Михаило Николић, доскорашњи помоћник председнице општине Лучани. На другој седници новог сазива која је завршена у 15:50 часова после шест сати рада изабрани су и управни одбор Дома здравља Лучани, и управни и надзорни одбори културни Центра за културу Лучани у Гучи, и УО Туристичке организације „Лучани“.

Свака промена власти, разуме се, доноси и неке новости у политичком животу па тако и у овом крају. Појавио се нови талас младих драгачевских политичара, на челу са Доловићем, Јовичићем и повереником СНС инжењером  Ненадом Миловановићем, а доћи ће до још неких нових промена око дужности. Тако је, како смо сазнали, за досадашњу председницу СО Зорицу Милошевић предвиђено место помоћника председника општине.

 

Скупштински маратон у сали на спрату општинске зграде у Лучанима почео је јутрос у 10 сати констутивном седницом новог сазива. Председавао је, као најстарији међу новим одборницима, Милош Гајовић (СНС, 74) из Дучаловића утврдивши да су свих 35 одборника овог сазива изабраног 16. децембра прошле године потписали изјаве о прихватању мандата. И да су сви присутни на седници, при чему ни један мандат није оспорен.

У име верификационог одбора извештај је поднео Чедомир Живановић и за њега се, прихватањем, изјаснило 29 одборника. Затим су сви устали положивши свечану заклетву овим речима:

,,Заклињем се Богом и чашћу да ћу се у раду скупштине општине Лучани придржавати Утава, закона и статута општине Лучани и да ћу часно и не пристрасно вршити дужност одборника, руководиће се интересима грађана'' .

Затим је одмах одржана прва седница новог сазива на чијем је почетку био предлог кадровских решења. За новог преседника локалног парламента предложена је досадашња чеоница општине Лучани Весна Стамболић, а за њеног заменика лека Др. Зорица Ковачевић. Предлозима су се успротивили одборници опозиционих група па је, тако, Ивица Вукићевић из ГГ ,,Један тим'' рекао са говорнице:
,,Честитам Остоји и Вељу што су убацили свог човека у руководство општине Лучани'' напоменувши да одборници напредњака ,,немају образа '' чему су се ови успротивили из клупа. Милољуб Пантелић из Савеза за Србију тврди да је дубоко разочаран потезом напредњака који су ,,низ воду пустили Весну Стамболић'', а Милан Радичевић из Савеза за Србију истакао је: ,, Нећемо гласати за ове кандидате, јер ово није легитимна процедура.

На послетку гласало је свих 35 одборника и резултати су овакви: за Весну Стамболић галасло је 29 одборника против је било 5  уз један неважели листић, за Др. Зорицу Ковачевић као заменика гласало је  29 одборника а против је било 6.

Затим је на место председавајућег села Весна Стамболић као нови председник скупштине општине у Драгачеву и саопштила да ће секретар у новом сазиву СО бити Весна Кодранов а да се досадашњи секретар Наташа Вујичић разрешава дужности. Уследио је предлог шефа одборничке групе СНС Владимира Кнежевића из Каоне да се дневни ред прве седнице новог сазива прошири са тачкама везаних за промену пословника и измену радних тела  скупштине чему се, опет, опозиција жестоко успротивила, тврећи да не постоје добра објашњења ни поуздани материјали о чему се ради. Међутим, скупштинскса већина је ипак изгласала, увек са 29 гласова, оно што је било пред њима. Дакле да се пословник о раду скупштине измени тако што општинслп веће са 11 прелази на мањи састав од 9 чланова, а усвојени су предлози за саставе комисје за кадровска питања, савет за буџет и финансије, комисије за статутарна питања и комисије за давање назива узлица.

Овај сазив Драгачевског парламента има укупно 35 столица и исто толико одборника од којих су 27 напредњаци, четири места припадају Савезу за Србију, по два  Социјалистичкој партији Србије и групи грађана ,,Један тим'' . Занимљиво је међутим да је скоро у сваком гласању у току дана у ваздуху било 29 руку за. То значи, једноставно, да су за све предлоге, поред одборника СНС-а гласало двоје народних представника са Социјалистичке партије Србије. Један од њих Мирослав Лазовић, на крају прве седнице новог сазива, изашао за говорницу и поручио:
,,Нису у праву они који тврде да смо нас двоје СПС-а сателити напредњака. Имам толико година да не могу бити сателит, ја сам овде дошао са ставом да подржим СНС, али нисам задовољан припремом седнице јер има доста неусклађености и званично од свој странке нисам обавештен у ком смо својству нас двоје овде пристутни. Захтеваћу да се то убрзо разјасни.

Прва седница скупштине општине Драгачево завршена је у 13:05 сати и дата је једносатна пауза после које ће уследити друга седница Драгачевског парламента на чијем дневном реду је избор нових челника општине и извршних органа.

 

Регионална информативно новинска агениција РИНА

 

25.01.2019.


Fotografije