Рабаџилук један од најтежих послова на свету: Овако Милан и Милојко уз помоћ волова извлаче тешка дрва са неприступачних падина Златибора (ФОТО)(ВИДЕО)

Чајетина - Нигде у Србији не можете чути звуке воловске запреге, меденице, секире или моторне тестере као у густој златиборској шуми села Јабланица, где се рабаџилуком још по која кућа бави. Уместо тешке механизације, са својим воловима рабаџије овог лета извлаче прве трупце у јако тешким условима. За Милојка Удовичића Шиша (65) и негов пар волова посао рабаџије иако је тежак, злата је вредан, поред тога што мора пазити на себе мора и на волове који су у овим селима као чланови домаћинства.


"Важно је да смо ми здрави и живи. Ово је наша свакодневица, по неколико пута идемо у шуму у току дана, у зависности где се она налази, да ли је у страни или на равном. Мораш умети да управљаш воловима чуваш и себе и њих да им не пребијеш ноге, мораш знати поставити бионе, радити са тестером. Када сакупиш дрва, мораш добро их вежеш, равномерно распоредиш тежину како би волови могли да повуку. Онај ко жели постати рабаџија мора бити у доброј кондицији, и у ове у планину не може кренути без инфузије, а то је за нас горштаке ракија која нас покреће, наравно у ограниченим количинама", казао је Удовичић за РИНУ.

РИНА

14.07.2020.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 1