У Слатини 500 ђака и родитеља на школској слави

Слатина код Чачка – У једном од највећих села чачанског краја данас је, на Светога Саву, свечано обележена школска слава и у спортској дворани ОШ „Бранислав Петровић” у Слатини окупило се 500 ђака и њихових родитеља, пристиглих из овог и још осам околних села између Јелице и Западне Мораве. Многи су се пробили кроз сметове како би присуствовали свечаности која ће многим малишанима остати навек у памћењу.

- Честитам вам свима школску славу Славу Светог Саву и желим да у овој години имамо још боље резултате и боље услове рада. Надамо се и радујемо се тим данима. Посебно се захваљујем домаћинима данашње славе, Ивану Минићу из Мршинаца и Милошу Урошевићу из Слатине што су се потрудили да достојно обележимо овај дан и наставимо традицију наших предака – казао је за агенцију РИНА Лазар Чикириз, директор ОШ „Бранислав Петровић” у овом поморавском селу.

Школа иима 310 ученика из девет села овог краја и на Благовести, 7. априла ове године, обележиће 150 година д оснивања.

Школска слава обележена је и у свим другим местима на подручју Чачка, свуда уз пригодан програм и у међусобној слози.

Савиндан је као школска слава установљен, иначе, 1840. године на предлог Атанасија Николића, управника Лицеја из Крагујевца и обележавана је као школска слава све до 1945. кад су комунисти тај обичај укинули. За славу је враћен 1990. године.

Регионална информативно новинска агенција - РИНА

27.01.2019.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 2